Meliscaeva cinctella

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Meliscaeva cinctella
hunn
hunn
Vitenskapelig(e)
navn
:
Meliscaeva cinctella
(Zetterstedt, 1843)
Norsk(e) navn: gulbåndet krattblomsterflue
Hører til: Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Habitat: Larver lever av bladlus. Voksne fluer ved blomster i skog.
Utbredelse: Palearktis, Nord-Amerika
funnet i det meste av Norge.

Gulbåndet krattblomsterflue (Meliscaeva cinctella) er en middelstor flue som tilhører familien blomsterfluene. Den er utbredt og ganske vanlig over hele Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (9-11 mm), slank, gul og svart blomsterflue. Arten kan kjennes på den slanke kroppsformen kombinert med brede, gule tverrbånd på bakkroppen. Hodet er stort og bredt med nakne fasettøyne. Thorax er blankt svart med tette, gule hår på sidene, scutellum er lyst gult. Bakkroppen er smal og parallellsidig hos hannen, langt oval hos hunnen. Det andre leddet har et par store, mer eller mindre trekantede gule sideflekker, leddene tre til fem har brede, gule tverrbånd. Beina er slanke og brune, vingene glassklare med lysbrunt vingemerke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Den finnes på åpne marker som ligger like ved skog. Larvene lever av bladlus på ulike slags trær. Fluene besøker blomster, i tillegg spiser de gjerne honningdugg fra bladlus.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over det meste av Palearktis og mye av Nord-Amerika. I Norge er den utbredt over det meste av landet unntatt i høyfjellet.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]