Kortbyggingspill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Et kortbyggingspill (også kalt kortstokkbyggingspill; fra engelsk: deck-building game) er et kort- eller brettspill hvor det å sette sammen en kortstokk er en del av spillopplevelsen.[1] Kortbyggingspill kan sammenlignes med samlekortspill, med at hver spiller har en egen kortstokk de bruker. I motsetning til samlekortspill er ikke kortene for kortbyggingspill solgt i pakker med tilfeldige kort, og mesteparten av kortstokken er oppbygd i løpet av spillets gang, i stedet for før spillet.

Vanlige mekanismer[rediger | rediger kilde]

Spillere starter i de fleste kortbyggingspill med en liten kortstokk med svake kort. Hver runde får spillerne trekke ett eller flere kort fra korstokken og benytte dem. Kortene kan ha forskjellige effekter, som å gi muligheten til å skaffe flere kort, angripe andre spillere eller fjerne uønskede kort fra sin egen kortstokk. Ettersom spillerne får tak i flere kort, blir kortstokkene deres gradvis sterkere. Når spillerne ikke kan plukke opp flere kort, blir bunken med brukte kort stokket om for å danne en ny kortstokk (gjerne da med alle de nyanskaffede kortene). Mekanismene i spillene i denne sjangeren kan variere, og noen er samarbeidspill, mens andre er mot hverandre.[2]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Spillet Dominion (2008) regnes som det første kortbyggingspillet.[1][3] Populariteten til spillet inspirerte flere spill, som Thunderstone, Ascension: Chronicle of the Godslayer, Clank! og Legendary. I flere tilfeller blir også digitale versjoner av brettspillene tilgjengelige. Blant andre Dominion[4] og Star Realms[5] kan bli spilt på nett.

Eksempler på kortbyggingspill[rediger | rediger kilde]

Her er en kort liste over kort- og brettspill som tilhører sjangeren, som eksempler.

  • Adventure Time: Cartoon Network Crossover Crisis (Cryptozoic, 2016)
  • Ascension: Chronicle of the Godslayer (American Studio, 2011)
  • Dominion (Rio Grande Games, 2008)
  • Hero Realms (White Wizard, 2016)
  • StarCraft: The Board Game (Fantasy Flight Games, 2007)

Kortbyggingspill som videospill[rediger | rediger kilde]

Kortbyggingspill kan benyttes som en mindre del av større spill, som i Kingdom Hearts: Chain of Memories og Metal Gear Acid, som bruker kortstokkbaserte kampsystemer i etablerte videospillserier.

En unik versjon av brettspillversjonen av kortbyggingspill er roguelike-kortbyggingspill. Videospill av denne sorten er ofte enkeltspillerspill, og kombinerer kortbygging med prosedyrisk genererte scenarioer og belønninger, som er vanlige i roguelike-spill. Spilleren må ofte bygge sin kortstokk mens de spiller, ofte med å måtte legge til kort fra et tilfeldig utvalg som en belønning for å fullføre mål. Det som er regnet som det første spillet i denne undersjangeren er Dream Quest (2014), men 2017-utgivelsen Slay the Spire var spillet som raskt økte populariteten til sjangeren.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Nakamura, Darren (29. oktober 2014). «So what exactly is a deck-building game anyway?». Destructoid.com. Besøkt 20. desember 2017. 
  2. ^ Meehan, Alex. «Where to Start With… deckbuilding board games». dicebreaker.com. Besøkt 25. november 2021. 
  3. ^ «Top 10 Deck Building Games». Boardgamequest.com. Besøkt 20. desember 2017. 
  4. ^ Soave, Robbie (april 2017). «Dominion Online». Reason. Besøkt 16. august 2019. 
  5. ^ Lazarides, Tasos (17. mai 2017). «The UI of ‘Star Realms’ Has Been Overhauled, and the ‘Colony Wars’ Expansion Is Now Available». Touch Arcade. Besøkt 16. august 2019. 
  6. ^ Gallop, Julian (6. februar 2018). «The Gollop Chamber: Rise of the roguelike deck builder». PC Gamer. Besøkt 14. august 2019.