Kornsirkel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kornsirkel i Sveits 2007 der det nedlagte kornet i åkeren danner en avansert geometrisk figur.

En kornsirkel (etter engelsk crop circle) er runde figurer og andre geometriske formasjoner som oppstår ved at partier av korn eller andre vekster på en åker er bøyd overende. Store geoglyfer («jordtegninger») sees best ovenfra eller på avstand. Det er uklart når fenomenet oppstod, men antall tilfeller har økt markant fra 1970-tallet fram til i dag, særlig i England, blant annet i distriktene rundt Stonehenge.[trenger referanse].

Flere kornsirkler har oppstått på tilsynelatende uforklarlig vis, gjerne om natta og angivelig uten mennesker til stede, og enkelte har derfor spekulert i opphavet. Mysteriet har blitt forklart med både hemmelig militærteknologi og overnaturlige åndsmakter, og noen har tolket formasjonene som beskjeder fra intelligente romvesener.[trenger referanse] De fleste åkersirklene har imidlertid blitt avslørt som menneskeskapte, spøkefulle påfunn.[trenger referanse] En enkel metode for å lage store tegninger i en kornåker, er å feste enden av et tau til en staur i jorda og den andre enden til en plankebit som gjør det lettere å presse ned stråene til felt som danner geometriske mønstre.

Historie[rediger | rediger kilde]

De ivrigste tilhengerne av kornsirkler som et uforklarlig mysterium, har knyttet historien om The Mowing-Devil («slåttedjevelen») som skal ha slått kornet på en åker i England i 1678, til kornsirkelfenomenet fra 1970-årene.

Et eksempel på en kornsirkel før 1900-tallet, skal være den såkalte The Mowing-Devil fra 1678. Historien om «Slåttedjevelen» handler imidlertid ikke om at at planter blir lagt ned, men om slått av en kornåker i forbindelse med en uenighet. Det ble heller ikke rapportert om geometriske formasjoner.

Åpningsforestillingen til De olympiske leker i London i 2012 viste filmopptak av to steder med kornsirkler formet som de olympiske ringene og plassert slik at de kunne sees fra passerende tog.

Utførelse[rediger | rediger kilde]

Alle funn av kornsirkler er forenlig med menneskelig aktivitet. Likevel har enkelte framsatt fantasifulle, pseudovitenskapelige teorier når opphavet ikke er offentlig kjent.[1][2]

I 1991 sto engelskmennene Doug Bower og Dave Chorley frem og påstod at de hadde startet fenomenet i 1978 ved å lage faktiske sirkler i kornåkre ved bruk av enkle verktøy.[3] Kameratene viste hvordan de kunne lage en kornsirkel på én time.

«Overnaturlige» forklaringer[rediger | rediger kilde]

UFO-entusiaster, tilhengere av new age-teorier og sndre har hevdet at det ikke kan være mennesker som står bak alle sirklene. Det var også påstander om at mystiske, svevende og lysende kuler, og uidentifiserte helikoptre, var blitt sett i nærheten når kornsirkler ble dannet. Opphaverne bak et videoopptak som dokumenterte lyskuler over kornsirkler, innrømmet seinere filmen var en forfalskning.

I 1980- og 1990-årene brakte populærvitenskapelige tidsskrifter som Illustrert Vitenskap og Fakta (tidsskrift) rapporter om at plantene i en kornsirkel kunne være bøyd av mikrobølgestråling i stedet for på vanlig mpte.[trenger referanse] Bladene skrev også om fravær av menneskelig påvirkning og måling av uvanlig stråling. I dag er dette ansett som pseudovitenskap, mens det den gang var tema for seriøs forskning.[trenger referanse] Det var den gang også mer sannsynlig at en ukjent faktor var inne i bildet, ikke minst sett i lys av at GPS ikke var tilgjengelig for allmennheten.[4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Joe Nickel Circular Reasoning: The 'Mystery' of Crop Circles and Their 'Orbs' of Light. Skeptical Inquirer. Utgave 26.5. September/Oktober 2002 Archive
  2. ^ Richard Taylor (August 2011), Feature: Crop circles. Coming soon to a field near you, physicsworld.com, arkivert fra originalen on 2013-05-18, https://web.archive.org/web/20130518115432/http://pages.uoregon.edu/msiuo/taylor/human_response/CropCircles%28physicsworld%29.pdf, «Today, with the benefit of hindsight, such explanations sound rather contrived. At the height of the debate, though, no less a physicist than Stephen Hawking was prepared to accept some version of Meaden’s theory. When a spate of circles appeared in the countryside near his Cambridge home in 1991, Hawking told a local newspaper that “crop circles are either hoaxes or formed by vortex movement of air”.»  Arkivert 18. mai 2013 hos Wayback Machine.
  3. ^ Crop Circle Confession; August 2002; Scientific American Magazine; by Matt Ridley
  4. ^ abc.net.au: Scientific crop circle research held back by links to UFO conspiracies

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]