Kornsirkel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kornsirkel i Sveits

En kornsirkel er en type geoglyf («jordtegning») i form av en geometrisk formasjon som er dannet ved at felter av planter, for eksempel kornet i en åker, blir lagt ned. Til tross for navnet er de ikke alltid sirkelrunde. Det er ikke kjent nøyaktig når fenomenet oppstod, men antall dokumenterte tilfeller har økt markant fra 1970-tallet og frem til i dag, ikke minst i deler av England.

Opphavet og årsaken til kornsirklene, som tilsynelatende kan oppstå spontant om natta og ofte danner avanserte grafiske figurer, er for mange et mysterium. Flere har foreslått overnaturlige forklaringer og blant annet tolket tegningene som beskjeder fra utenomjordiske vesener. Den mest kjente metoden for selv å lage en kornsirkel er å bruke et langt tau som i den ene enden festes til en staur eller et annet fast punkt og i den andre til en planke som brukes til å presse plantene ned og lage mønstre i åkeren.

Kornsirklenes historie[rediger | rediger kilde]

Historien om The Mowing-Devil («slåttedjevelen») fra 1678 knyttes ofte til kornsirkelfenomenet selv om kornet ble slått og ikke bøyd i påfallende formasjoner.

Det er visse ting som tyder på at kornsirkler kan ha forekommet før 1900-tallet, for eksempel den såkalte The Mowing-Devil («Slåttedjevelen») fra 1678. Det er likevel viktige forskjeller mellom denne historien og moderne kornsirkler. Historien om «Slåttedjevelen» handler ikke om at at planter blir lagt ned, men om slått av en kornåker i forbindelse med en disputt. Det ble heller ikke rapportert om geometriske formasjoner.

Åpningsforestillingen til De olympiske leker i London i 2012 viste filmopptak av to steder med kornsirkler formet som de olympiske ringene og plassert slik at de kunne sees fra passerende tog.

Utførelse[rediger | rediger kilde]

I stor grad mener vitenskapsfolk at funn av kornsirkler er forenlig med menneskelig aktivitet. Andre har framsatt pseudovitenskapelige teorier.

Selv om det eksisterer en rekke pseudovitenskapelige forklaringer på hvordan kornsirkler oppstår, hersker det i vitenskapelige kretser enighet om at de er skapt av mennesker.[1][2][3]

I 1991 sto engelskmennene Doug Bower og Dave Chorley frem og påstod at de hadde startet fenomenet i 1978 ved å lage faktiske sirkler i kornåkre ved bruk av enkle verktøy.[4] Etter å ha stått frem med dette, viste de to mennene hvordan de kunne lage en kornsirkel på én time.

Teorier relatert til det overnaturlige[rediger | rediger kilde]

Noen, inkludert UFO-entusiaster, hevder at det ikke kan være mennesker som står bak alle sirklene. Det verserer også påstander om at lysende kuler er blitt sett i nærheten når kornsirkler dannes.[5][6]

I seriøse vitenskapsblader fra 80 og 90-årene, som for eksempel Illustrert Vitenskap eller Fakta kunne man lese rapporter om at plantene var bøyd av noe som kunne være mikrobølgestråling, i stedet for knekt som de ville blitt ved fysisk påvirkning.[trenger referanse] Det verserte i disse bladene også antatt seriøse rapporter om fravær av menneskelig påvirkning og måling av uvanlig stråling. I dag er dette ansett som pseudovitenskap, mens det den gang var tema for seriøs forskning og omhandlet i tidsskrifter med dette som tema. Det var den gang også mer sannsynlig at en ukjent faktor var inne i bildet, ikke minst sett i lys av at GPS ikke var tilgjengelig for allmennheten.[7]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ død lenke – Bare sludder[død lenke] Rogalands Avis
  2. ^ Joe Nickel Circular Reasoning: The 'Mystery' of Crop Circles and Their 'Orbs' of Light. Skeptical Inquirer. Utgave 26.5. September/Oktober 2002 Archive
  3. ^ Richard Taylor (August 2011), Feature: Crop circles. Coming soon to a field near you, physicsworld.com, arkivert fra originalen on 2013-05-18, https://web.archive.org/web/20130518115432/http://pages.uoregon.edu/msiuo/taylor/human_response/CropCircles%28physicsworld%29.pdf, «Today, with the benefit of hindsight, such explanations sound rather contrived. At the height of the debate, though, no less a physicist than Stephen Hawking was prepared to accept some version of Meaden’s theory. When a spate of circles appeared in the countryside near his Cambridge home in 1991, Hawking told a local newspaper that “crop circles are either hoaxes or formed by vortex movement of air”.»  Arkivert 18. mai 2013 hos Wayback Machine.
  4. ^ Crop Circle Confession; August 2002; Scientific American Magazine; by Matt Ridley
  5. ^ død lenke Introduksjon til kornsirkelfenomenet/Norsk Kornsirkelgruppe[død lenke]
  6. ^ UFO konferanse i Bergen, oktober 2012
  7. ^ abc.net.au: Scientific crop circle research held back by links to UFO conspiracies

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]