Hopp til innhold

Korela festning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Korela festning
LandRussland, Sverige
StedPriozersk
Etablert12. århundre (Julian)
Kart
Kart
Korela festning
61°01′47″N 30°07′21″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (ru)

Korela festning

Korela festning (russisk: Корела, finsk: Käkisalmen linna, svensk: Keksholms fästning) ligger ved byen Priozersk, og ble grunnlagt av karelere som kalte stedet Käkisalmi.

Stedet er første gang nevnt i en novogrodisk kilde fra 1143 og kalt Korela. Arkeologiske undersøkelser har også avdekket bygningslag fra denne tiden. Svenske kilder fra 1294 nevner også stedet med navnet Keksholm.

I 1295 falt festningens kommandant Sigge Lake etter en utmattende beleiring av festningen fra Novgorod.

Nöteborgstraktaten av 1323 slo fast at festningen tilhørte Novgorod. Fram til 1500-tallet hørte festningen til Republikken Novgorod, deretter Storfyrstedømmet Moskva. Novgoroderne bygget dagens steinbastioner og tårn i 1364 etter at en brann hadde ødelagt den tidligere trefestningen.

Etter den svenske erobringen under Livlandskrigen i 1580, bygget svenskene om festningen etter datidens vestlige idealer. Ved freden i Teusina gikk svenskene med på å tilbakeføre festningen til russerne, og dette ble effektuert i 1597.

I den store urotiden lovet tsar Vasilij IV Korelia og det omkringliggende området som senere ble Kexholms län som betaling til Jacob De la Gardie for den svenske støtten under Den polsk-russiske krig (1605–1618). Den etterfølgende ingermanlandske krigeningermanlandske krigen forsterket det svenske nærværet, og festningen var på svenske hender i 100 år, fram til den ble gjenerobret av Peter den store under den store nordiske krig.

På midten av 1700-tallet ble festningen omdannet til et fengsel for politiske fanger i det russiske keiserriket. Noen av arrestantene fra dekabristopprøret i 1825 satt fengslet her.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata