Hopp til innhold

Koreatuja

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Koreatuja
Nomenklatur
Thuja koraiensis
Populærnavn
Koreatuja, koreansk tuja
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseNakenfrøede planter
OrdenBartrær
FamilieSypressfamilien
SlektThuja

Koreatuja eller koreansk tuja (latin: Thuja koraiensis) er en av tre arter av tujaslekten som vokser i Asia. Den dyrkes ofte i parker på grunn av sitt vakre nålverk med grønn overside og hvit underside, men tilgangen til frø er begrenset..

Denne eviggrønne arten blir 3-10 meter høy, og er uregelmessig og slank, tidvis kroket eller vridd i veksten. Den vokser sakte. Planten kjenens lett på de mørke- eller mellomgrønne, 2-4 mm lange flate skjellaktige bladene, som er sølvhvite på undersiden grunnet meget tydelige, brede stomatabånd. De ovale konglene modnes fra gulgrønne til rødbrune og blir 7-11 x 4-5 mm store. De har store skjell nederst og tynnere, mer sprikende skjell som «stikker ut» øverst, og konglen åpner seg til 6-8 mm bredde. Antall kongleskjell er 8-12. Frøet har lysebrune vinger.

Giftig
Giftig

Koreatuja vokser i Korea og helt nordøst i Kina i Changbaifjellene. Den vokser ikke i Norden, men har vært plantet ut i parker Storbritannia fra 1918, og vokser i noen botaniske samlinger. Arten er giftig.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata