Korba (India)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Korba
Hindi: कोरबा
Korba railway station.jpg
LandIndia India
DelstatChhattisgarh
DistriktKorba
TidssoneUTC+05:30
Retningsnummer7759
Areal290 km²
Befolkning315 695 (2001)
Høyde o.h.316 meter
Nettsidekorba.gov.in/
Posisjonskart
Korba ligger i India
Korba (India)
Korba
Korba (India)

Korba
22°35′00″N 83°08′00″Ø

Korba (hindi: कोरबा) er en by og et kommunestyre i den indiske delstaten Chhattisgarh. Byen er administrasjonssentrum i distriktet med samme navn. Korba er også stedet for et aluminiumsverk som opereres av det privateide Bharat Aluminium Company (BALCO). Byen er godt forbindet med tog til andre store indiske byer. Disse byene inkluderer Delhi, Mumbai, Kolkata, Chennai, Hyderabad, Bangalore, Ahmadabad og Nagpur. Korba mangler fortsatt direkte togforbindelser til prominente store byer som Bhopal, Indore, Gwalior, Ujjain, Lucknow, Kanpur, Jaipur osv. Nærmeste jernbanestasjon er Champa, mens nærmeste flyplass ligger omtrent 250 km unna i Raipur.

Korba og Champa (et område i nærheten) er kjent for Kosa, et spesielt utvalg av silke som brukes for å produsere høykvalitets tekstiler. På grunn av sin lette vekt og skinnende stil blir kosa brukt til å lage kurta, sari, skjorter, salwar-dresser og andre festklær og hverdagslige klesplagg.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Korba ligger i gjennomsnitt 252 moh.. Elvene Hasdeo og Ahiran renner forbi byen. Området rundt byen står for mesteparten av elektrisitetsproduksjonen i delstaten Chhattisgarh. Korba har variert klima.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Ved folketellingen i 2001 hadde Korba en befolkning på 315 695 innbyggere.[1] Menn utgjorde 52 % av befolkningen, kvinner 48 %. Gjennomsnittlig lesekyndighet i byen var da 69 %, noe som var høyere enn landsgjennomsnittet på 59,5 %. 77 % av mennene var lesekyndige, mens kun 59 % av kvinnene var det samme. 14 % av Korbas befolkning var barn under 6 år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]