Korat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Korat
Si-Sawat
Opprinnelse:Thailands flagg Thailand
Karakter:Krevende og egenrådig
Vekt:2,5-5 kg
Anerkjennelser
FIFe:Korthår
WCF:Korthår gruppe 1
CFA:Championship Class
TICA:Natural Breeds
Andre katteraser
Liste over katteraser
Thailandsk lilla korat

Korat er en av relativt gammel katterase med opprinnelse i Thailand.[1] Korat er naturlig avlet og en av de eldste, stabile katteraser. Den er blågrå, korthåret huskatt som er middels bygget og liten prosent kroppsfett. Den er kjent for mye personlighet, og den kan blant annet klage.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Kattediktene fra det gamle thailandske kongedømmet Ayutthaya (1350-1767) beskriver den sølvblå Si-Sawat fra Korat, en fjern høyslette i det nordøstlige Thailand.[2]:251 Den første koraten i den vestlige verden kan ha deltatt på en utstilling i 1880-årene, som en solid blå siameser. Moderne korater ble introdusert i USA av Jean Johnson i 1959. Hun hadde bodd i Thailand, og hun var fascinert av rasen. Hennes første par het Nara (hann) og Dara (hunn), og de ble godkjent i USA i 1965. Det første paret ble importert til Storbritannia av Betty Munford fra The High Street, Hungerford i 1972, og rasen ble godkjent i 1975. Det er fremdeles en sjelden rase.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Med middels størrelse, middels kropp, liten og kraftig og med sølvblå pels er koraten lik russisk blå i størrelse og farge. Korat er imidlertid en muskuløs rase, pelsen er uten underull, og den har skinnende grønne øyne. De store, noe utstående øynene gir den et uskyldig utseende, men den er viljesterk og til tider kommanderende. Korat er leken og lærevillig, men trives med å gå sine egne veier. Den har en ganske uvanlig kapasitet til å klage. Det er svært sjelden, men enkelte individer er plaget av nevromuskulære problemer, kalt GM1 og GM2. I 2000 ble det startet et internasjonalt program for å eliminere denne arvelige sykdommen ved molekylær testing.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Uvanlig store øyne og et hjerteformet ansikt med myke kurver gir koraten et mykere utseende enn raser den kan sammenlignes med, men den har like mye personlighet.

Unge korater mangler både sølvskimmeret og den strålende øyefargen de voksne kattene har. Det kan ta inntil 2 år før de oppnår full intensitet.

Utstillingskrav[rediger | rediger kilde]

  • Hodet er stort, med flat panne og rund snute.
  • Store, lysende og runde øyne.
  • Ørene er store, brede ved basen og har runde spisser.
  • Sterk og muskuløs kroppsbygning.
  • Potene er ovale og kompakte.

Fargevarianter[rediger | rediger kilde]

Solid: blå

Fargebeskrivelser[rediger | rediger kilde]

Som ventet av en rase som har utviklet seg i varmt klima, har koraten kvittet seg med den unødvendige isolasjonen som underpelsen gir, og den korte pelsen er skinnende sølvblå. Det er blitt avlet frem noen få lilla korater i Europa, men de vil antagelig aldri bli godkjent.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bruce Fogle (2005). Alle verdens katter. Spektrum Forlag. 
  2. ^ Desmond Morris (1997). Cat World: A Feline Encyclopedia. New York: Penguin Books.