Hopp til innhold

Fagkunnskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fagkunnskap eller domenekunnskap er kunnskap om en spesifikk disiplin, bransje eller fagfelt, i motsetning til generell (eller domeneuavhengig) kunnskap. Personer med domenekunnskap blir ofte sett på som spesialister eller eksperter innenfor sitt felt.

Begrepet domenekunnskap brukes av og til for å beskrive kunnskaper innenfor en mer generell disiplin. For eksempel kan en programmerer ha generell kunnskap om dataprogrammering, samt kunnskap om utvikling av programvare for en bestemt bransje (for eksempel papirindustrien).

Innhenting av kunnskap[rediger | rediger kilde]

Innen programvareutvikling er domenekunnskap kunnskap om miljøet der målsystemet skal operere, for eksempel programvareagenter. Domenekunnskap må vanligvis læres av programvarebrukere innen domenet (som er domenespesialister/-eksperter) i stedet for fra programvareutviklere. Relevant informasjon kan være brukernes arbeidsflyt, kommandokøer, forretnings-retningslinjer, konfigurasjoner og begrensninger, og disse kan være avgjørende for utviklingen av en programvareapplikasjon. Ekspertene sin domenekunnskap (som ofte er uformell og dårlig strukturert) transformeres til formelle og strukturerte dataprogrammer og aktive data, for eksempel i en formulering med regler i kunnskapsbaser håndtert av kunnskapsteknikere.

Det er ofte vanskelig å kommunisere mellom sluttbrukere og programvareutviklere, og de må finne et felles språk å kommunisere på. Å utvikle nok delt ordforråd til å kommunisere kan ofte ta en stund.

Samme kunnskap kan noen ganger inkluderes under domenekunnskap fra flere domener. Kunnskap som er anvendelig på tvers av en rekke domener kalles domeneuavhengig kunnskap, og noen eksempler er logikk og matematikk. Operasjoner på domenekunnskap utføres med metakunnskap.

Se også[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata