Konrad KM-011

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Konrad KM-011 er en løpsbil bygget for racing i Gruppe C før sesongen 1991. Bilen var en del av et kort samarbeid mellom Konrad Motorsport og Lamborghini.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Da KM-011 ble utviklet konkurrerte Konrad Motorsport med Porsche 962 i World Sportscar Championship. Konrad samarbeidet lenge med Porsche, men visste at 962-bilene ikke lenger ville være tillatt brukt i Gruppe C fra 1992 av. Porsche hadde ingen erstatning, og Konrad måtte ha en ny løpsmodell. De nye reglene krevde at motoren hadde et sylindervolum på 3,5 liter, og Konrad henvendte seg til Lamborghini med planer om å bruke Formel 1-motoren de leverte til Ligier og Modena Racing. Motorreglementet i Formel 1 og World Sportscar Championship var det samme, og dermed kunne man utvikle motorer til bruk i begge serier samtidig. Lamborghini, som tidligere hadde feilet med sin Countach QXV, sa seg villige til å levere sin V12-motor.

Teamets grunnlegger, Franz Konrad, startet utviklingen av et nytt chassis, som skulle hete KM-011. Designet var enkelt, og hentet inspirasjon fra andre modeller som Konrads egen 962, men KM-011 fikk en større front og et stort, takmontert luftinntak for mer effektiv kjøling av motoren. Bilen kjørte på Yokohama-dekk, og var hovedsponset av Wärtsilä Diesel Group samt Chrysler i enkelte løp.

Løpshistorie[rediger | rediger kilde]

I sesongen 1991 kjørte Konrad først med sin 962, og tok en håndfull poeng i sesongens fire første løp. I femte runde, på teamets hjemmebane, Nürburgring, debuterte KM-011 med førerne Franz Konrad og Stefan Johansson bak rattet. Bilen klarte ikke å kvalifisere seg til løpet, og Konrad benyttet i stedet sin eldre 962, som klarte å ta poeng i løpet. I sjette løp, på Magny-Cours, klarte KM-011 å kvalifisere seg, og dermed kunne Konrad pensjonere sin 962. KM-011 brøt sammen etter 18 runder og fullførte ikke løpet.

Franz Konrad ønsket å fullføre sesongen, og klarte å reise kapital til å fly inn KM-011 og Konrad Motorsport-teamet til de siste to rundene i sesongen, som ble kjørt i Mexico by og Autopolis i Japan. I Mexico holdt KM-011 i 36 runder før girkassen ble ødelagt. Dette ble etterfulgt av problemer med understellet på Autopolis etter bare 24 runder. Dermed klarte ikke KM-011 å hente ett eneste poeng i sesongen, og 962 var den eneste bilen som hadde vunnet poeng for Konrad Motorsport.

I pausen mellom Mexico by og Autopolis fikk Konrad fløyet KM-011 tilbake til Europa for å delta i den siste runden i InterserieZeltweg. I første heat kjørte Franz Konrad selv KM-011 inn til en syvendeplass. I andre heat fikk KM-011 problemer, og måtte bryte løpet tre runder før mål. Det kombinerte resultatet sørget dermed for at KM-011 endte på en 16.-plass totalt.

KM-011 fikk én siste opptreden på den første runden i Interserie på Nürburgring i 1992. Bilen tok tredjeplass i første heat, etterfulgt av en fjerdeplass i andre heat. Det kombinerte resultatet gav Konrad en fjerdeplass totalt i løpet. Dessverre begynte pengene å ta slutt, og selv om Konrad lovte å stille til start i World SportsCar Championship sesongen 1992 dukket bilen aldri opp.

Dette forble den eneste bilen Konrad Motorsport bygget på egen hånd, og de returnerte senere til å bygge biler for kunder, for det meste Porsche.