Wärtsilä

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hovedkontoret i Helsingfors.
Wärtsiläs tidligere verft og dieselmotorfabrikk i Åbo.

Wärtsilä er et stort konsern som har fabrikker mange steder i verden, blant annet i Finland, Kina og Italia. I alt har man 18 000 ansatte i 60 land.

Selskapet kan spore sine røtter tilbake til et sagbruk som ble etablert i Värtsilä i 1834 I 1851 ble Wärtsilä järnbruk etablert samme sted som erstatning for sagbruket. I mellomkrigstiden utviklet Wärtsiläkonsernet seg til en av landets ledende bedrifter. Ved krigsavslutningen i 1944 ble 215 km² av kommunen Värtsilä avstått til Russland, herunder industristedet Värtsilä hvor selskapet holdt til. Selskapet måtte derfor flytte sin virksomhet.

I Norge[rediger | rediger kilde]

Det norske selskapet Wärtsilä Norway AS har sine hovedaktiviteter på Bømlo og Stord, på vestkysten av Norge. Selskapet har også kontorer i Oslo, Trondheim, Haugesund, Karmøy, Bergen, Stavanger og Ålesund. Wärtsilä Skips Design A/S har kontor i Fitjar. I alt har selskapene 1100 ansatte i Norge.

Rubbestadneset[rediger | rediger kilde]

Det er rundt 800 ansatte ved Wärtsilä på Rubbestadneset. Wärtsilä er en fabrikk som lager fremdriftsutstyr til skip og borerigger, blant annet propeller, gir, fjernstyringsannlegg, frekvensomformere, reservedeler osv. Wärtsilä driver også med reparasjoner av skip. Det er som oftest verft, redere, verksteder og privatpersoner som er kundene til Wärtsilä.

Moss[rediger | rediger kilde]

Wärtsilä Moss AS har 139 ansatte (2015) og leverer utstyr til skip og ferger [1] .

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wärtsilä Moss Renser Color Line sine ferger.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]