Wärtsilä

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Wärtsilä
Wärtsilä logo.png
Wärtsilä Rotterdam.jpg
Org.formFinsk aksjeselskap
BransjeIndustriteknikk, maskinteknikk, elektroteknikk
Etablert12. april 1834[1]
Datterselskap Wärtsilä (Switzerland), Wärtsilä (Netherlands), Wärtsilä (Norway)Rediger på Wikidata
Eierandel i Wärtsilä MarineRediger på Wikidata
Hovedkontor HelsingforsRediger på Wikidata
LandFinland
Produkt(er) Kraftverk, marine propulsionRediger på Wikidata
NøkkelpersonerHåkan Agnevall (President)
Styreleder Tom Johnstone, administrerende direktørRediger på Wikidata
Antall ansatte18 000[2][3]
Salgsinntekter234 000 000 euro (2020)
Omsetning4 778 000 000 euro (2021)[4]
Nettsted Offisielt nettsted (sv)
Hovedkontoret i Helsingfors.
Wärtsiläs tidligere verft og dieselmotorfabrikk i Åbo.

Wärtsilä er et finsk industrikonsern som lager komplette kraftforsyningssystemer og smarte teknologiløsninger til marine- og energimarkedene. Wärtsilä-konsernet har operasjoner på over 200 lokasjoner i over 70 land og har rundt 18 000 ansatte. I 2020 omsatte konsernet, som ledes av Håkan Agnevall, for 4,6 milliarder euro.

I Norge[rediger | rediger kilde]

Wärtsiläs hovedaktiviteter i Norge er utvikling og salg av fremdriftssystemer, elektro- og automasjonssystemer og navigasjonssystemer for skip og offshoreinstallasjoner til kunder over hele verden. Virksomheten omfatter også en rekke servicetjenester til norske kunder som opererer fartøyer og borerigger hjemme eller i utlandet. Videre utvikler og tilbyr Wärtsilä i Norge en rekke miljøløsninger, for eksempel eksosgassrenseanlegg og miljøombygginger, og er ledende innen ulike systemer for gasshåndtering i både marin og landbasert industri.

Den norske delen av Wärtsilä er blant annet en pådriver i ZEEDS, der flere selskaper jobber sammen for å utvikle fremtidens løsning for produksjon og distribusjon av utslippsfri energi til skipsfarten. Videre er Wärtsiläs «norske» gass- og hybridteknologier sentrale i Eidesvik Offshores banebrytende forskningsprosjekt for å gjøre «Viking Energy» til verdens første utslippsfrie forsyningsskip, samt i Teekays serie med nye, klimavennlige bøyelastere.

Wärtsilä har fire datterselskaper i Norge, med til sammen rundt 1000 ansatte:

Wärtsilä Norway AS har hovedaktiviteten sin i nabokommunene Stord og Bømlo, med hovedkontor i sistnevnte. Selskapets virksomhet omfatter elektriske framdriftsløsninger for alle typer skip, engineering til propellanlegg, samt omfattende servicetjenester til norske skips- og riggkunder.

Wärtsilä Gas Solutions Norway AS i Asker tilbyr systemer og løsninger innen en rekke gass-segmenter, inkludert marine lastesystemer for flytende naturgass (LNG) og petroleumsgass (LPG), marine gassdrivstoffsystemer, gassterminaler på land og biogass-systemer.

Wärtsilä Moss AS utvikler og tilbyr inertgass-systemer som sikrer lastetanker om bord i alle typer tankskip og flytende installasjoner for olje- og gassproduksjon, samt løsninger for eksosgassrensing til alle typer skip.

Wärtsilä Valmarine AS, med hovedsete i Drammen, er en global leverandør av skipsautomasjon og navigasjonssystemer – med fokus på cruiseskipindustrien.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]