Wärtsilä

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Wärtsilä
Wärtsilä logo.svg.png
Wärtsilä Rotterdam.jpg
Org.formFinsk aksjeselskap
BransjeIndustriteknikk
Etablert12. april 1834[1]
Datterselskap(er) Wärtsilä (Switzerland), Wärtsilä (Netherlands), Wärtsilä (Norway)Rediger på Wikidata
HovedkontorHelsingfors
LandFinland
Produkt(er)Kraftverk
NøkkelpersonerJaakko Eskola (President)
Styreleder Tom JohnstoneRediger på Wikidata
Antall ansatte18 900
Nettstedhttp://www.wartsila.com (engelsk, finsk, svensk)
Hovedkontoret i Helsingfors.
Wärtsiläs tidligere verft og dieselmotorfabrikk i Åbo.

Wärtsilä er et finsk industrikonsern som lager komplette kraftforsyningssystemer og smarte teknologiløsninger til marine- og energimarkedene. Wärtsilä konsernet har operasjoner på over 200 lokasjoner i nesten 80 land, og har rundt 19000 ansatte.

I Norge[rediger | rediger kilde]

Wärtsiläs hovedaktiviteter i Norge er utvikling og salg av skipsdesign, fremdriftssystemer, elektro- og automasjonssystemer og navigasjonssystemer for skip og offshoreinstallasjoner til kunder over hele verden. Virksomheten omfatter også en rekke servicetjenester til norske kunder som opererer fartøy og borerigger hjemme eller i utlandet. Videre utvikler og tilbyr Wärtsilä i Norge en rekke miljøløsninger, for eksempel eksosgassrenseanlegg og miljøombygginger, og er ledende innen ulike systemer for gasshåndtering i både marin og landbasert industri.

Den norske delen av Wärtsilä er blant annet en pådriver i ZEEDS, der flere selskaper jobber sammen for å utvikle fremtidens løsning for produksjon og distribusjon av utslippsfri energi til skipsfarten. Videre står Wärtsiläs «norske» gass- og hybridteknologier sentralt i Eidesvik Offshores banebrytende forskningsprosjekt for å gjøre «Viking Energy» til verdens første utslippsfrie forsyningsskip], samt i i Teekays serie med nye, klimavennlige bøyelastere.

Wärtsilä har fire datterselskaper i Norge, med til sammen rundt 1000 ansatte:

Wärtsilä Norway AS har hovedaktiviteten sin i nabokommunene Stord og Bømlo, med hovedkontor i sistnevnte. Selskapets virksomhet omfatter skipsdesign, elektriske framdriftsløsninger for alle typer skip, samt omfattende servicetjenester til norske skips- og riggkunder.

Wärtsilä Gas Solutions Norway AS i Asker tilbyr systemer og løsninger innen en rekke gass-segmenter, inkludert marine lastesystemer for flytende naturgass (LNG) og petroleumsgass (LPG), marine gassdrivstoffsystemer, gassterminaler på land og biogass-systemer.

Wärtsilä Moss AS produserer inertgassystemer og skreddersydde løsninger for eksosgassrensing i offshoremarkedet.

Wärtsilä Valmarine, med hovedsete i Drammen, er en global leverandør av skipsautomasjon og navigasjonssystemer – med fokus på cruiseskipindustrien.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker:[rediger | rediger kilde]