Hopp til innhold

Koninklijke Bibliotheek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Logoene på vinduet viser at KB er samlokalisert med riksarkivet, the Nederlands Letterkundig Museum (LM),the nederlandske musikkinstituttet (NMI) og Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie.

Koninklijke Bibliotheek er nasjonalbiblioteket i Nederland (forkortet KB). Biblioteket ligger i Haag og ble grunnlagt i 1798. Oppgaven til Nasjonalbiblioteket i Nederland, som presenteres på bibliotekets nettsider, er å gi «tilgang til kunnskap og kultur i fortid og nåtid ved å tilby tjenester av høy kvalitet for forskning, studier og kulturell opplevelse».

Kong Louis Bonaparte ga Nasjonalbiblioteket sitt nåværende navn i 1806. Institusjonen ble uavhengig av staten i 1996, selv om det er finansiert av Institutt for utdanning, kultur og vitenskap.

I 2004 inneholdt Nasjonalbiblioteket i Nederland 3.300.000 dokumenter, som tilsvarer 67 kilometer bokhyller. De fleste objektene (2.500.000 bind eller 48 km) i samlingen er bøker. Samlingen inneholder nesten hele litteraturen i Nederland, fra middelalderens manuskripter til moderne vitenskapelige publikasjoner. Samlingen er tilgjengelig for registrerte låntagere. Enhver person i alderen 16 år eller eldre kan få lånekort. En dag passerer er også tilgjengelig. Anmodninger om materialet tar omtrent 30 minutter. Den KB vertene flere åpne tilgang nettsteder, inkludert «Memory of the Nederland» (Geheugen van Nederland).[1]

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]