Kongens kopp (drikkelek)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kongens kopp, også kjent under tallrike andre navn som «Rose», «Ring av ild» (Ring of Fire), «Donat», «Heroes» og lignende, er en internasjonal drikkelek[1] som også anvender et kortspill.[2] Det spilles ofte blant universitetsstudenter i Vesten, som Canada, Mexico, Chile, New Zealand, Australia, USA, Sverige, og mange andre land.[3] Opplegget er at de som deltar må drikke og dele ut drinker basert på de kortene som trekkes. Spillet kan også blandes med andre drikkeleker. Hvert kort har en regel som blir bestemt før drikkeleken begynner.

Eksempel på regler[rediger | rediger kilde]

Ettersom spillet vanligvis blir utøvd i beruset tilstand, finnes det en rekke regler for spillet. I hovedsak går det ut på at man tildeles et visst antall «slurker» med øl, eller «shots» med sprit, når man får spesielle kort.

Eksempel 1[rediger | rediger kilde]

Man forbereder spillet ved å legge 14 kort i en sirkel på bordet, og resten av stokken i midten av sirkelen.

Når alle har satt seg rundt bordet, trekker en av spillerne et kort. Han gir så kortet til en av de andre (eller seg selv). Hvis kortet viser ess til 10, må den som mottok kortet ta en slurk øl. Hvis kortet er en konge, dame eller knekt, må man ta to slurker. Mottakeren trekker så et kort, og gir det til noen andre. Det er fullt lovlig å gi kort tilbake til den som ga deg kort, men dette kan føre til at alle de andre syns det blir kjedelig. Man kan også gi kort til seg selv. Denne delen av spillet fortsetter til stokken i midten er tom.

Nå sitter man igjen med sirkelen bestående av 14 kort. Man fortsetter på vanlig måte med å trekke et kort og gi det til noen, men nå er det verdien på kortet som avgjør antall slurker (1 for ess, 4 for en firer, 12 for en dame, og videre).

Eksempel 2[rediger | rediger kilde]

Man legger kortene i en bunke midt på bordet. Spiller nr 1 trekker det øverste kortet, og teller antall plasser til venstre for seg som kortet viser. Hvis det er færre spillere enn nummeret på kortet, teller man seg selv, og fortsetter videre på spilleren til venstre igjen. Den man ender på må ta en slurk øl, og trekker så et nytt kort. Hvis man trekker et billedkort (knekt, dame eller konge), teller kortet to slurker, og man kan velge hvem man vil gi det til. Får man en ess må alle drikke, og den som trakk esset må trekke på nytt.

Regel-supplement[rediger | rediger kilde]

En variant av spillet kan også inkludere en flaske i midten og kortene i en sirkel rundt denne. Etter hvert trukket kort legger kortinnehaver sitt kort på toppen av flasken på en slik måte at minst to av kantene på kortet ikke berører andre kort. Den som til slutt velter kortstabelen med tømme sin enhet med drikke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pedersen, Eric R.; LaBrie, Joseph (2006): «Drinking game participation among college students: Gender and ethnic implications», Loyola Marymount University, Department of Psychology
  2. ^ Levites, Barry (9. november 2005): «Universities make move to ban drinking games on campus» Arkivert 12. august 2009 hos Wayback Machine.. The Huntington News
  3. ^ Harper, Andy (22. mars 2007): «Alcohol an ancient, important part of culture» Arkivert 13. oktober 2007 hos Wayback Machine.. The Sidelines