Drikkelek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alkoholholdige drikke er en viktig ingrediens i drikkeleker

Drikkelek også kalt drikkespill eller ølspill er et spill, som gjennomføres der deltakerne skal drikke alkohol med formålet å bli beruset. Disse spillene varierer mye i omfang og kompleksitet, og mange er direkte utledet av spill, som normalt spilles uten alkohol. Et eksempel på dette er poker eller «shotteludo». For de fleste drikkeleker deles mengden alkohol som skal drikkes, opp i slurker. Normalt fastsettes det hvor mange slurker, det er i en øl innen drikkeleken begynner.

Det raske konsumet av alkohol, som er nøkkelen til mange drikkeleker, forverrer dømmekraft og reduserer hemminger, og kan føre til alkoholforgiftning.

Historie[rediger | rediger kilde]

De første henvisningene til drikkeleker i vestlig litteratur er fra Platons Symposion, også kjent som «Drikkegildet i Athen». Spillet var enkelt: Fyll en skål med vin, drikke det, slå den, og gi den videre til neste person. Kottabos er en av de tidligste kjente drikkelekene fra antikkens Hellas, datert til femte og fjerde århundre før Kristus. Spillere skulle trekke treffe mål gjennom rommet med vinen sin. Ofte var det spesielle premier og straff for sine prestasjoner i spillet.

Eksempler[rediger | rediger kilde]

Blant de mest kjente drikkelekene, finnes blant annet Kongens kopp og passgang.

Det finnes også mange eksempler på drikkeleker som utføres mens man ser en spesiell TV-Serie eller film. Eksempler på detter er Postman Pat-leken, der deltakerne må shot’e eller ta en slurk øl hver gang Postman Pat bomgirer, eller plingfest, der deltakerne ser Tippekampen, og hver gang et resultat fra en annen fotballkamp «plinger» inn på toppen av skjermen må det drikkes.

I USA finnes den populære drikkeleken «Quarters», som går ut på at deltakerne skal skyte en 25-cent oppi et ølglass, ved å knipse den fra bordkanten. Hvis en treffer, deler kan en ut en slurk øl til en annen person rundt bordet, og får skyte igjen. Hvis deltakeren bommer, blir det nestemann sin tur.

Den tyske «Stiefel» – leken går ut på at flere personer drikker av et støvelformet glass, som rommer flere liter øl. Den som drikker nest siste slurken får gleden av å betale hele innholdet.

Bergensstudentene arrangerte i en del år omkring midten av 1960-tallet «Drammemilen», som var et (des-) orienteringsløp med servering av drikkevarer på hver post. For mange ble det viktigere å fullføre enn å vinne.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]