Komsomolsk-na-Amure

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gate i Komsomolsk

Komsomolsk-na-Amure (russisk: Комсомо́льск-на-Аму́ре) er en by i Khabarovsk kraj i Russland. Den ligger på venstre bredd av elva Amur, rundt 356 km nordøst for Khabarovsk. Den ligger ved BAM-jernbanen. Innbyggertall: 281 035 (folketelling 2002); 315 325 (folketelling 1989).

kinesisk kalles byen Gongqing Cheng (共青城), direkte oversatt «Komsomolbyen». Området lå opprinnelig under keiserriket Kina, men kom under russisk overhøyhet etter Aiguntraktaten i 1858.

Landsbyen Permskoje (russisk: Пе́рмское) ble opprettet i 1860 av innflyttede småbønder fra Perm gubernija. I 1932 ble det bygget tungindustrifabrikker på stedet, og landsbyen fikk bystatus, og navnet ble endret til Komsomolsk-na-Amure, ettersom den ble grunnlagt som industrielt senter av den kommunistiske ungdomsorganisasjonen Komsomol.

I løpet av 1900-tallet utviklet byen seg til et regionalt senter for industries som metallurgi, maskinbygging, oljeraffinering og skipsbygging. Flyprodusenten Sukhoi har betydelige fabrikker i byen. Khurba flybase ligger sør for byen, og Dzemgi flybase ligger i nord.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Kjente personer fra Komsomolsk-na-Amure[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 50°34′N 137°00′Ø