Kolokvint

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kolokvint
Kolokvint
Vitenskapelig(e)
navn
:
Citrullus colocynthis
(L.) Schrad.
Norsk(e) navn: kolokvint
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: gresskarordenen
Familie: gresskarfamilien
Slekt: Citrullus
Habitat: tørre steder med sand
Utbredelse: Sør-Europa, Vest-Asia, Nord-Afrika

Kolokvint (Citrullus colocynthis) er en flerårig urt i gresskarfamilien. Den tilhører samme slekt som vannmelon.

Den har en krypende vekst med stengler som kan bli 2 m lange. Den kan klatre ved hjelp av slyngtråder i bladhjørnene. Bladene er trekantede, mørkegrønne, håndflikede med 3–7 fliker og har bølgende bladkant. Blomstene sitter enkeltvis i bladhjørnene og er enkjønnede, gule eller grønngule og 15–20 mm store. Planten er sambu med hann- og hunnblomster på samme plante. Frukten er rund, 4–12 cm i diameter, glatt, og gul eller spraglete.

Kolokvint vokser på tørre steder med stein og sand og i halvørken, ofte nært havet. Den er utbredt i de tørreste delene av middelhavsområdet, som Sør-Spania, Nord-Afrika, Sicilia, Hellas, Kypros og Levanten. Arten vokser også på Kanariøyene og i Sahara og ørkenene østover til India.

Frukten er blitt brukt til å fremstille et kraftig avføringsmiddel. Kolokvinter var et brennevin som inneholdt uttrekk fra planten og ble brukt mot forstoppelse. Ordet brukes spøkefullt om alle typer dram.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • M. Blamey og C. Grey-Wilson (2004). Wild Flowers of the Mediterranean (2 utg.). London: A & C Black. s. 148. ISBN 0-7136-7015-0. 
  • T. Henning, N. Holstein og E. von Raab-Straube (2017). «Citrullus colocynthis». Cucurbitaceae. – In Euro+Med Plantbase - the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Besøkt 14. april 2018. 
  • «Kolokvint». Store norske leksikon. Besøkt 14. april 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]