Kolbjørn Gåsvær

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kolbjørn Gåsvær
Født1. feb. 1926Rediger på Wikidata
Jøa
Død30. juni 2012Rediger på Wikidata (86 år)
Jøa
BeskjeftigelsePolitiker, lærer Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Trondheim
PartiVenstre
NasjonalitetNorge
UtmerkelserNord-Trøndelag fylkes kulturpris (1989)

Kolbjørn Gåsvær (født 1. februar 1926Jøa, død 30. juni 2012 på Jøa) var en norsk lærer, Duun-formidler og kulturarbeider.

Gåsvær var født på Jøa i Fosnes kommune i Trøndelag. Han var utdannet lærer fra Levanger lærerskole (1950), og studerte senere ved Universitetet i Trondheim og Danmarks lærerhøjskole, København. Han arbeidet som lærer i over 40 år, i Salsnes, Lesja, Namsos og Jøa.

Han var redaktør for Årbok for Namdalen i tolv år. Som lærer og sambygding arbeidet han mye med å formidle Olav Duuns diktning. Han var med på å starte Olav Duun-stiftinga i Namdalen i 1996, og var redaktør av medlemsbladet. For allsidig kulturarbeid, med vekt på innsatsen for Duun, ble han tildelt Naumdøla Mållags målpris, Nord-Trøndelag fylkes kulturpris og Fosnes kommunes kulturpris.

Kolbjørn Gåsvær skrev kronikker, dikt og annet til flere aviser og tidsskrifter. Han var konsulent for TV-serien Medmenneske, skrev teaterstykket Overhallsrevolusjonen for Overhalla historielag og var skuespiller i Trygve Hoffs HerlaugsspelLeka i fem år. Han var også medlem av Nord-Trøndelag fylkesting for Venstre 1976–1987.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • En vandring i Olav Duuns rike : Olav Duun: "Landet i eventyret". Utgitt av Nord-Trøndelag fylkeskommune, 1996. 19 s. (Også på engelsk og tysk)
  • Gjetarliv : 70 gamle gjetarar fortel. Jøa, 1996. 56 s.
  • Hilderøya og Øyværet, Olav Duun og Gjæslingan. Jøa, 1999. 43 s.
  • Norart 17 artikler fra Årbok for Namdalen
  • Minneord i Trønder-Avisa 4.7.2012