Hopp til innhold

Kolbjørn Gåsvær

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kolbjørn Gåsvær
Født1. feb. 1926Rediger på Wikidata
Jøa
Død30. juni 2012Rediger på Wikidata (86 år)
Jøa
BeskjeftigelsePolitiker, lærer Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Trondheim
PartiVenstre
NasjonalitetNorge
UtmerkelserNord-Trøndelag fylkes kulturpris (1989)

Kolbjørn Gåsvær (født 1. februar 1926Jøa, død 30. juni 2012 på Jøa) var en norsk lærer, Duun-formidler og kulturarbeider.

Gåsvær var født på Jøa i Fosnes kommune i Trøndelag. Han var utdannet lærer fra Levanger lærerskole (1950), og studerte senere ved Universitetet i Trondheim og Danmarks lærerhøjskole, København. Han arbeidet som lærer i over 40 år, i Salsnes, Lesja, Namsos og Jøa.

Han var redaktør for Årbok for Namdalen i tolv år. Som lærer og sambygding arbeidet han mye med å formidle Olav Duuns diktning. Han var med på å starte Olav Duun-stiftinga i Namdalen i 1996, og var redaktør av medlemsbladet. For allsidig kulturarbeid, med vekt på innsatsen for Duun, ble han tildelt Naumdøla Mållags målpris, Nord-Trøndelag fylkes kulturpris og Fosnes kommunes kulturpris.

Kolbjørn Gåsvær skrev kronikker, dikt og annet til flere aviser og tidsskrifter. Han var konsulent for TV-serien Medmenneske, skrev teaterstykket Overhallsrevolusjonen for Overhalla historielag og var skuespiller i Trygve Hoffs HerlaugsspelLeka i fem år. Han var også medlem av Nord-Trøndelag fylkesting for Venstre 1976–1987.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • En vandring i Olav Duuns rike : Olav Duun: "Landet i eventyret". Utgitt av Nord-Trøndelag fylkeskommune, 1996. 19 s. (Også på engelsk og tysk)
  • Gjetarliv : 70 gamle gjetarar fortel. Jøa, 1996. 56 s.
  • Hilderøya og Øyværet, Olav Duun og Gjæslingan. Jøa, 1999. 43 s.
  • Norart 17 artikler fra Årbok for Namdalen
  • Minneord i Trønder-Avisa 4.7.2012