Kobberaksess

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kobberaksess, på engelsk kjent som local loop unbundling (LLU eller LLUB), er betegnelsen på konkurrerende teleselskapers regulerte adgang på like vilkår til en (tidligere) monopolists telenett (fastnettet) inn mot kunden i husstanden, ofte det såkalte «kobbernettet». Regulert og pålagt plikt til å gi tilgang til fiber- eller annet transportnett utenom aksessnettet til husstandene, kalles bitstrøm-aksess eller «fiberaksess». Pålagt plikt til å stille sentraler til disposisjon for konkurrenters utstyr, kalles telelosji.

Kobberaksess er et regulert og pålagt produkt for wholesale-organisasjonene i alle europeiske dominerende teleselskaper, siden kobberaksess er et marked som er regulert av Europakommisjonen.

I Norge ble Telenor pålagt å gi kobberaksess i 2001, og tilbyr dette gjennom sitt infrastrukturselskap Jara. I Storbritannia motsatte British Telecom seg lenge å tilby kobberaksess, og resultatet ble at telemyndigheten Oftel tvangsmessig skilte ut wholesale-virksomheten i et BT-eid, men juridisk selvstendig selskap, OpenReach.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]