Roaming

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Roaming er et engelsk uttrykk som brukes også på norsk for å betegne at sluttbruker av mobiltelefon med kundeforhold til et spesifikt mobilnett («hjemmenett») kan benytte et annet mobilnett (det besøkte nettet), utenfor hjemmenettets geografiske dekningsområde, for å få tilgang til mobiltjenester, det vil si å ringe ut, motta samtaler, sende og motta SMS/MMS og bruke datatjenester. Mulighet for roaming kan være kommersielt fremforhandlet, eller pålagt av telemyndighetene, i Norge Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.

Man skiller mellom internasjonal roaming og nasjonal roaming. Internasjonal roaming betegner at det besøkte nettet og hjemmenettet er i to ulike land. Internasjonal roaming er svært utbredt, og betyr at en mobilkunde som reiser utenlands, får bruke mobilnettet til en mobiloperatør i landet eller landene vedkommende besøker. Det skjer ved at operatøren gir roamingadgang til mobilkundens egen mobiltilbyder. Slike avtaler er ofte gjensidige. Telenor og Telia har avtaler om roaming i de fleste land på kloden, Telenor i praksis i alle vesentlige land unntatt Mauritania. Nasjonal roaming betyr at en mobiltilbyder får bruke en annen operatørs mobilnett til sin trafikk, men uten å måtte innplassere basestasjoner eller annet utstyr i dette nettet. I Norge er bare Telenor pålagt å gi nasjonal roaming, til andre operatører når disse har bygget mobilnett som dekker minst 30% av befolkningen, men samtidig ikke har nasjonal dekning. I oktober 2007 ble Telenor pålagt av Post- og teletilsynet å gi den nye mobiloperatøren Network Norway nasjonal roaming, noe operatøren også hadde fremforhandlet hos NetCom.

EU og roaming[rediger | rediger kilde]

I oktober 2007 lanserte Europakommisjonen et roamingdirektiv som vil redusere og samordne roaming-prisene i hele Europa. I november 2007 fremla Kommisjonen samtidig et direktiv om revisjon av telereguleringen, hvor det foreslås å droppe den nasjonale reguleringen og påleggene om innenlands roaming dersom konkurransen fungerer godt i det aktuelle marked. Kommisjonen har fra 2007 også arbeidet med et forslag om å regulere prisene på internasjonal roaming med data – dataroaming. I 2013 fremmet EU-kommissær Neelie Kroes et forslag om å fjerne alle roamingutgifter.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nå skal roaming-utgiftene vekk – tu.no, 30. mai 2013

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]