Hopp til innhold

Roaming

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gjesting,[1] også kjent ved det engelske navnet roaming, er et uttrykk som betegner at sluttbruker av mobiltelefon med kundeforhold til et spesifikt mobilnett («hjemmenett») kan benytte et annet mobilnett (det besøkte nettet), utenfor hjemmenettets geografiske dekningsområde, for å få tilgang til mobiltjenester, det vil si å ringe ut, motta samtaler, sende og motta SMS/MMS og bruke datatjenester. Mulighet for gjesting kan være kommersielt fremforhandlet, eller pålagt av telemyndighetene, i Norge Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.

Man skiller mellom internasjonal gjesting og nasjonal gjesting. Internasjonal gjesting betegner at det besøkte nettet og hjemmenettet er i to ulike land. Internasjonal gjesting er svært utbredt, og betyr at en mobilkunde som reiser utenlands, får bruke mobilnettet til en mobiloperatør i landet eller landene vedkommende besøker. Det skjer ved at operatøren gir roamingadgang til mobilkundens egen mobiltilbyder. Slike avtaler er ofte gjensidige. Telenor og Telia har avtaler om gjesting i de fleste land på kloden, Telenor i praksis i alle vesentlige land unntatt Mauritania. Nasjonal gjesting betyr at en mobiltilbyder får bruke en annen operatørs mobilnett til sin trafikk, men uten å måtte innplassere basestasjoner eller annet utstyr i dette nettet. I Norge er bare Telenor pålagt å gi nasjonal gjesting til andre operatører når disse har bygget mobilnett som dekker minst 30% av befolkningen, men samtidig ikke har nasjonal dekning. I oktober 2007 ble Telenor pålagt av Post- og teletilsynet å gi den nye mobiloperatøren Network Norway nasjonal gjesting, noe operatøren også hadde fremforhandlet hos Telia.

EU og gjesting[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Roamingforordningen

I oktober 2007 lanserte Europakommisjonen et roamingdirektiv som vil redusere og samordne roaming-prisene i hele Europa. I november 2007 fremla Kommisjonen samtidig et direktiv om revisjon av telereguleringen, hvor det foreslås å droppe den nasjonale reguleringen og påleggene om innenlands gjesting dersom konkurransen fungerer godt i det aktuelle marked. Kommisjonen har fra 2007 også arbeidet med et forslag om å regulere prisene på internasjonal roaming med data – dataroaming. I 2013 fremmet EU-kommissær Neelie Kroes et forslag om å fjerne alle roamingutgifter.[2]

I april 2017 ble det klart at mobilbrukere skal kunne ringe, tekste, surfe på mobilen i hele EU uten å måtte betale noe ekstra fra 15. juni samme år. Vedtaket gjelder også EØS-land.[3][4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ekomloven § 4-14, Ekomforskriften § 2-7
  2. ^ Espen Zachariassen (30. mai 2013). «Nå skal roaming-utgiftene vekk» (norsk). TU.no. Besøkt 25. juni 2017. 
  3. ^ «Nå er det klart når du kan surfe og ringe i EU uten å betale ekstra». Aftenposten. 25. april 2017. Besøkt 26. april 2017. 
  4. ^ «EU mobile roaming charges scrapped». BBC News. 15. juni 2017. Besøkt 15. juni 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]