Knivsflå

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Knivsflå
Knivsflå ved De syv søstrene rundt 250 meter ovenfor Geirangerfjorden. Foto: Frode Inge Helland
LandNorges flagg Norge
Kart
Knivsflå
62°06′34″N 7°05′48″Ø

Knivsflå er en fraflyttet fjellgård oppe på et platå ved siden av fossene De syv søstrene, ca. 250 meter over Geirangerfjorden. Knivsflå kommer fra ordet "Skarp fjellegg". Før de ble omdøpt, het da også disse fossene Knivsfossane. Det er en av flere gårder i og under utsatte fjellheng i Geiranger; med gårder som Megardsplassen, Horvadrag, Matvik, Skageflå og Blomberg. Likevel var det Knivsflå-gården som i eldre tid gikk for å være den beste gården i Geirangerfjorden, trolig på grunn av plasseringen i solhellingen.

Bruket Knivsflå blei fraflyttet fordi herradsstyret mente at risikoen var stor for at en fjellhammar ovenfor husene ville rase ut. Dette har vært den mest utsatte gården i Geiranger, og steinsprang og ras har tatt livet av seks mennesker på Knivsflå i løpet av hundre år.

Gården besøkes lite av turister grunnet bratt terreng og sjelden transport til der råsa starter med fjorden. Fra fjorden tar turen opp 40 minutter. 250 meter ovenfor Knivsflå er det fra gammalt av et tidlig sommerbeite med tilhørende fjøs. Stien opp til sommerbeite er gjengrodd og ikkje framkommelig uten klatreutstyr.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]