Klodøgnfluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Klodøgnfluer
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ametropodidae
Norsk(e) navn: klodøgnfluer
Hører til: Baetoidea, døgnfluer,
vingede insekter,
insekter
Antall arter: 13 i verden, 4 i Europa, 2 i Norge
Habitat: i elver med sandbunn
Utbredelse: nordlige halvkule
Delgrupper:

Klodøgnfluer (Ametropodidae) er en familiegruppe av døgnfluene.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Slanke, gulaktige, middelsstore døgnfluer, kroppen ganske jevnbred. Forvingene er lange og smale, ganske skjøre, glassklare med et fint årenett. De har to tverrårer mellom de to bakerste lange årene. Bakvingene er nokså små og ovale. Beina er spinkle. Bakkroppen har to lange, tynne haletråder. Slekten Siphloplecton er mørkfargete, og vingene har mørke flekker. Nymfene er forholdsvis kraftig bygde, noe sammentrykte fra sidene. Forbeina er mye kortere enn de to bakre beinparene. Alle beinpar har tydelige klør på føttene, disse er tynne og krumme på det første beinparet, lange og rette på de to bakerste. Trakégjellene er bladformede og ovale, langs kanten med en frynse av hår. På bakkroppsspissen har de tre haletråder.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Disse døgnfluene lever helst i bekker og elver med sandbunn og frodig vegetasjon. Nymfene (najadene) lever mesteparten av tiden halvveis nedgravd i sanden, med hodet, ryggen og gjellene frie, men de svømmer også godt, med frambeina strakt framover og det to andre beinparene dinglende bak. Klørne på føttene hjelper dem til å grave i sanden. Man finner ofte nymfene i nedstrøms-enden av sandbanker. De voksne er raske flygere.

Systematisk Inndeling med norske arter[rediger | rediger kilde]

I Norge er det én art. I 1993 ble det i bladet Insekt-Nytt, publisert en liste[1], med forslag til norske navn på døgnfluene. Norsk entomologisk forenings foreslåtte navn står først i listen, andre norske navn er skrevet inn bak. Det forvirrende med norske navn er at ulike bøker bruker ulike navn og navnene kan variere med dialektene. De fleste nummer av InsektNytt kan lastes ned og leses på siden til Norsk Entomologisk forening [1].

Norsk entomologisk forening har også utgitt en rekke Insekttabeller. Dette er små og billige hefter der en kan bestemme insekter til artsnivå. Et av heftene (se kilde) tar for seg døgnfluelarvene.

Nomenklaturen følger Puthz.[2] Noen klassifikasjoner plasserer familien i Heptagenioidea. Metreplecton, Metretopus og Siphloplecton blir av og til plassert i familien Metretopodidae.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Johansen & Lunde, 1993
  2. ^ Puthz 1978.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]