Kleintje Pils

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kleintje Pils i 2010
Kleintje Pils i aksjon (2012)

Kleintje Pils er et nederlandsk dweilorkester fra Sassenheim. Kleintje Pils ble stiftet i 1975. Orkesteret består av 12 medlemmer. Kleintje Pilsen har blitt internasjonalt kjent på grunn av sine opptredener på internasjonale skøytestevner og populære musikk. De er fortsatt til stedet under store (inter)nasjonale sportsarrangement.

Under Vinter-OL i 2010 var bandet en stor attraksjon for pressen. Slik gikk det til at CNN sendte i bestesende tid et langt innslag om orkesteret. Kleintje Pils er også tilstede på andre, noen ganger overraskende steder. Bandet opptrer, ofte på anmodning av nederlandske ambassader, i internasjonale arrangementer, hvor de på smittsom og vittig vis overfører den nederlandske fellesfølelsen på publikum. Dette var tilfellet i blant andre De forente arabiske emirater, Malakka, Kuala Lumpur, Jakarta og New York. I 1986 og 1997 spilte orkesteret ved brua i Bartlehiem i det erke-nederlandske skøyteløpet og folkefesten Elfstedentocht og høynet både stemning og prestasjonene.

I 2010 opptrådte Kleintje Pils under åpningen av Paramaribo domkirke. Samme år støttet bandet Nederland og Belgias felles fotball-VM-søknad ved FIFAs hovedkontor i Zürich. I 2011 var de musikalske gjester i den nederlandske kolonien i Brasil.

Kleintje Pils har flere ganger vært med på radio og TV. I 2011 og 2012 opptrådte de hos komikeren Paul de Leeuw og det populære spørreprogrammet «Ik hou van Holland». Før det var de å se på en rekke andre tv-programmer i Nederland. Noen av orkesterets nummer er gitt ut på CD. Den amerikanske presidentkandidaten Mitt Romney fortalte han var fan av det nederlandske «ompa-bandet» under et intervju.[1] På grunn av den positive utstrålingen og rollen som musikalske ambassadører, og som sådan, representanter for Nederland er orkestret utnevnt til riddere av Oransjeordenen og kan det kalle seg det «Koninklijk onderscheiden Oranje-orkest» («kongelig dekorerte oransje-orkestret»).

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]