Klarissene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Klarissene

Klarissene (Ordo Sanctae Clarae, «Den hellige Klaras orden», forkortet O.S.C) er en katolsk orden og den kvinnelige delen av Fransiskanerordenen, opprettet av Klara av Assisi allerede i 1212. Etableringen var i samarbeid med Frans av Assisi, og han spilte en stor rolle gjennom sin etablering av Fransiskanerordenen. I Klaras levetid ble de kalt «De fattige kvinnene» eller «Damianittene» etter San Damiano-kirken hvor de hadde sitt tilholdssted.

Ordenen bygger på fransiskanernes ordensløfter om fattigdom, kyskhet og lydighet, med en sterk vektlegger bønn og stillhet. I 1216 fikk ordenen tilltaelse av pave Innocent III til å leve kun av gaver og almisser og uten noen form for eiendom.

Ordenen vokste raskt og spredte seg til det øvrige Europa, og hadde ved Klaras død i 1253 111 klostre i det sørlige og sentrale Europa. Utover på 1300-tallet spredte også ordenen seg til England og Skandinavia.

I dag er det rundt 15 000 klarisser fordelt på 675 klostre. I Norge er det en kommunitet i Larvik gjennom Høysteinane kloster med en nybygget kirke som åpnet våren 2007.

Se også[rediger | rediger kilde]