Klarissene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nonne tilhørende klarissene
Fresko av Klara av Assisi og hennes nonneorden, kapellet i San Damiano i Assisi

Klarissene (Ordo Sanctae Clarae, «Den hellige Klaras orden», forkortet O.S.C) er en katolsk orden og den kvinnelige delen av Fransiskanerordenen, opprettet av Klara av Assisi allerede i 1212. Etableringen var i samarbeid med Frans av Assisi, og han spilte en stor rolle gjennom sin etablering av Fransiskanerordenen. I Klaras levetid ble de kalt «De fattige kvinnene» eller «Damianittene» etter San Damiano-kirken hvor de hadde sitt tilholdssted.

Ordenen bygger på fransiskanernes ordensløfter om fattigdom, kyskhet og lydighet, med en sterk vektlegger bønn og stillhet. I 1216 fikk ordenen tilltaelse av pave Innocens III til å leve kun av gaver og almisser og uten noen form for eiendom.

Ordenen vokste raskt og spredte seg til det øvrige Europa, og ved Klaras død i 1253 hadde den 111 klostre i det sørlige og sentrale Europa. Utover på 1300-tallet spredte også ordenen seg til England og Skandinavia. De kom til Danmark 1497 og opprettet i København et kloster, Skt. Clare, i Klareboderne, en gate i Indre By i København.

Per 2011 er det over 20 000 klarissenonner i over 75 land verden over. De er organisert i føderasjoner.[1] I Norge er det en kommunitet i Larvik gjennom Høysteinane kloster med en nybygget kirke som åpnet våren 2007. Her har miljøet vært preget av personkonflikt og per 2011 ble to nonner forvist.[2][3] Med sju nye søstre fra India har det kommet i 2015 ny positivisme til klosteret i Larvik.[4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Poor Clare Sisters» Arkivert 23. desember 2016 hos Wayback Machine., Poorclare.org
  2. ^ Sjølli, Morten (11. juni 2011): «Nonner kastet ut av kloster i Larvik», Vårt Land
  3. ^ Nakken, Siw et al (10. juni 2011): «Nonnene som forsvant», Østlands-Posten
  4. ^ Aadne, Kristine Masdal; Stensholt, Anette Dotseth (11. juni 2015): «Gjenåpner landets første Klara-kloster», NRK Vestfold

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]