Kjellevold

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kjellevold (Kjellevål) er en gård i Gulen kommune i Sogn og Fjordane. Kjellevold har matrikkelnummer 45. i Gulen.

Navn[rediger | rediger kilde]

Oluf Rygh skriver at navnet kommer av gammelnorsk: Kerlingevåll eller Kerlingehvåll, som er sammensatt av ordene kerling, som betyr «enke», og váll som kan bety «isolert høyde» eller «rydning» . Navnet uttales kje'dlevåol eller vål, og har blitt skrevet på ymse vis gjennom tidene, og først på 1800-tallet ble det som regel skrevet «Kjellevold». I skriftlige kilder er historiske skrivemåter av navnet listet opp: «Kiellingeuall» (1563), «Kellingeuold» (1567), «Kiellinguold» (1610), «Kielleuold» (1611), «Kiellingwold» (1667) og «Kiellingvold» (1723).

Når gårdsnavnet blir brukt som slektsnavn pleier det å skrives «Kjellevold».

Geografi[rediger | rediger kilde]

Gården ligger på østsiden av Eidsfjorden, en fjordarm av Gulafjorden, sør for gården Myre. Moldeelva skiller gården fra Molde, grannegården i sør. I en liten vik utenfor Kjellevål ligger to holmer, Storholmen og Småholmen, men de hører til gårdene Lund og Berge.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kjellevål lå trolig øde i lang tid etter Svartedauden, kanskje frem mot år 1500. Jordeboken for Bergen Kongsgard fra 1519 nevner bare én bruker: Jon i Kerlingwol, som betalte 2 mk. i skatt. I 1563 er gården delt i to, mellom to brukere som het Gunnar og Magne, og Magne betalte 1 daler i skatt.

Mellom 1924 og 1925 ble det bygget kjørevei over Kjellevål og til Lund, og elektrisk kraft kom i 1945.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Ivar Kleiva (1996) «Kjellevoll» i Gulen i gammal og ny tid : Gards- og ættesoga.