Kjell Aas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kjell Aas
Født22. desember 1924
Bærum
Død21. oktober 2016 (91 år)
Beskjeftigelse Professor, flyger
Nasjonalitet Norge

Kjell Aas (født 22. desember 1924 i Bærum, død 21. oktober 2016[1]) var en norsk professor i barnemedisin ved Universitetet i Oslo. Han hadde dette embetet fra 1990 til han ble pensjonert i 1994. I perioden fra 1971 til 1990 var han leder og overlege for Voksentoppen Institutt for barn med astma og allergi. Fra 1963 til 1980 var han leder for allergiavdelingen og allergipoliklinikken ved Rikshospitalets barneavdeling. I 1963 ble han også dr. med. og dosent i pediatri ved Universitetet i Oslo. Tidligere var han verkslege ved Kings BaySvalbard i ett år, og hadde en tid allmennpraksis i Bærum.

Under den andre verdenskrig var han idrettsleder, og senere troppsbefal ved De norske politistyrker i Sverige. I 1944 reiste han til Canada og begynte på RNAF flyskole, han var ferdig utdannet i 1945. Han var sjefsflyger i Trøndelag flyselskap fra 1945 til 1947.

Kjell Aas har vært formann og styremedlem i en rekke forskerforeninger. Han var også leder for Forskningsinstitutt for pediatrisk allergi.

Faglitteratur[rediger | rediger kilde]

Aas hadde en omfattende vitenskapelig produksjon med over 300 artikler, 20 vitenskapelige og fagpopulære bøker innen allergi, immunologi, biokjemi, kommunikasjon og miljø og helse. Flere er oversatt til andre språk. Han har også vært medforfatter i en rekke lærebøker.

Han var tidligere redaktør av tidsskriftene Allergy, Allergologen og fagbladet Allergi i praksis.

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Han var æresmedlem av flere norske og internasjonale vitenskapelige foreninger, æresdoktor ved Göteborg Universitet og ble tildelt et antall generelle æresbevisninger. Han var ridder av 1. klasse St. Olavs Orden og var tildelt Norges Røde Kors hederstegn, Norges Astma og allergiforbund (NAAF) Sør-Trøndelag hederstegn og NAAFs ærespris (forskning og pionervirksomhet inneklima/helse).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Nekrolog: Kjell Aas». Aftenposten. Besøkt 8. november 2016. 

Kilder[rediger | rediger kilde]