Kiwi (frukt)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kiwi

Kiwi, kiwifrukt (tidligere kinesiske stikkelsbær) er et bær som vokser i tempererte klimaer. Den vanligste typen kiwifrukt er Actinidia deliciosa, som er omtrent på størrelse av et hønseegg og har et hårete beigebrunt skall. Innvendig har den en grønn fruktmasse med små, svarte, spiselige frø.

Opprinnelsesområde[rediger | rediger kilde]

Actinidia deliciosa stammer fra det sørøstlige Kina, og Actinidia chinensis er svært vanlig i lavlandet i den regionen. Den første utvetydige beskrivelse av frukten kjenner man fra Tang-dynastiets tid (618-907); et dikt fra den tiden tyder på at planten ble systematisk dyrket. Men de fleste referanser fra den tiden beskriver den som en vill frukt fra fjellene.

Andre arter har spredt seg nordover på naturlig vis så langt som inn i Sibir.

Fruktens kinesiske navn er Mihou tao (猕猴桃) eller Yang tao (杨桃),[1] og den ble i 2009 erklært som «kinesisk nasjonalfrukt».[2]

Faglig beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Den første kjente europeiske samler av frukten var den katolske presten Pierre Noël Le Chéron d'Incarville (1706–1757), som tilbragte 17 år ved det keiserlige hoff i Beijing. Han samlet noen specimen etter sin ankomst til Macao og sendte dem hjem til Frankrike. Der forble de imidlertid ignorert og ubeskrevne i mer enn ett århundre.

Planten ble første gang formelt beskrevet i 1848 og gitt navnet Actinidia chinensis, basert på specimen samlet noen år før av Robert Fortune. Men som matfrukt la ikke europeerne merke til den før på 1880-tallet, av tollinspektøren Augustine Henry som var stasjonert i mange år i Yichang i Hubei.

Til New Zealand[rediger | rediger kilde]

I 1906 ble kiwifrø brakt til New Zealand av en rektor på en pikeskole; hun hadde besøkt misjonsskoler i Kina. I 1910 kunne de første kiwifruktene høstes, de ble gitt det engelske navnet Chinese gooseberry (kinesiske stikkelsbær).

Navnet kiwi ble tatt i bruk i det newzealandske eksporthuset Turners and Growers i 1959, men uten at det ble registrert som eksklusivt varemerke. Etter at navnet ble tatt i bruk i videre kretser var det for sent å reservere navnet for frukter som dyrkes spesielt i New Zealand. Verden over er frukten nå kjent som kiwi. I Australia er fremdeles det gamle navnet Chinese gooseberries av og til i bruk.

Moderne utbredelse[rediger | rediger kilde]

New Zealand er nå (2005) verdens ledende produsent av kiwi, etterfulgt av Frankrike, USA, Italia, Spania og Japan. Frukten dyrkes fremdeles i sitt hjemland Kina, men landet har ikke kommet på listen over verdens ti fremste kiwifruktprodusenter. Den dyrkes særlig i de øvre deler av Chang Jiang-dalen. Den dyrkes også på Taiwan.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kiwifruit». WHFoods. Besøkt 6. desember 2009. 
  2. ^ «National Symbols of China». 123independenceday.com. Besøkt 6. desember 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]