Ndola

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ndola
LandZambias flagg Zambia
Grunnlagt1904
Retningsnummer02
Befolkning528 330 (2013)
Høyde o.h.1 300 meter
Nettsidewww.cityofndola.gov.zm
Kart
Ndola
12°58′08″S 28°37′57″Ø

Geografisk plassering av Ndola i Zambia
Slavetreet i Ndola

Ndola er Zambias nest største by. Ndola ligger på ca. 1300 moh og har 374.757 innbyggere(2000). Byen ligger 320 km nord for hovedstaden Lusaka. Ndola er administrativ hovedstad for provinsen Copperbelt. Det er en viss vennskapelig rivalisering mellom Kitwe og Ndola, om hvilken by som er den viktigste i Copperbelt.

Historie[rediger | rediger kilde]

Rundt slavetreet holdt de arabiske slavehandlerne sitt slavemarked på 1800-tallet. Det opprinnelige slavetreet er av typen Pos Mahogany men det treet er i ferd med å bli kvalt av to fikentrær som slynger seg rundt det. Slavetreet står på Zambias liste over nasjonal monument. Til tross for status som nasjonal monument er det ikke skiltet til treet, men det er lett å finne dersom en kjører inn Moffat Avenue fra Nkana road ( et par hundre meter nedenfor Ndola Hospital)

Flystyrt med FNs generalsekretær[rediger | rediger kilde]

På vegen mellom Ndola og Kitwe er det reist et minnesmerke på det stedet der daværende FNs generalsekretær Dag Hammarskjöld omkom i et flystyrt 18. september 1961.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Dagsavisen Times of Zambia utkommer her og blir distribuert til hele landet. Avisen har tradisjonelt vært regjeringens talerør.

Ndola har variert industri: Sementfabrikk, skoindustri, såpefabrikk, treforedlingsfabrikk, metallurgisk prosessering (koblet til kopperindustrien), sukkerraffineri, bildekkfabrikk og ulike mekanisk virksomhet knyttet til gruveindustrien.

Ndolas gruvevirksomhet ligger 10 kilometer sørøst for Ndola langs hovedvegen mot Lusaka. Gruven heter Bwana Mkubwa og er eid av First Quantum Minerals. Selve gruvevirksomheten ble lagt ned i 1984, men virksomheten ble gjenopptatt i 1991 og bruker ny teknologi, og utvinner kopper fra de gamle slagghaugene. Navnet kommer fra Swahili: Bwana som betyr herre, mister, betydningsfull osv, mens Kubwa betyr stor. Altså på norsk Stor herre.

I Ndola ligger Indeni oljeraffineri. Detaljert satellittfoto finner man på 13°02′20,27″S 28°41′08,68″Ø. Råoljen kommer hit gjennom en 1710 km lang oljerørledning fra Dar-es-Salaam i Tanzania. Oljerørledningen ble tatt i bruk i 1968,og blei bygget av Tazama.

I Dar-es-Salaam er det en egen oljeterminal hvor råoljen blir tatt i land. Fra Indeni oljeraffineri blir bensin, diesel og andre raffineriet produkter distribuert til hele Zambia, og Katanga provinsen i Kongo. Indeni har vært rammet av flere branner, den siste i 1999. Det tok 2 år før virksomheten var i full drift. I mellomtiden blei diesel og bensin importert med tankbiler fra Sør-Afrika.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Jernbane[rediger | rediger kilde]

Ndola ligger på Zambias hovedjernbanelinje fra Livingstone-via Lusaka- til Kitwe. Jernbanestrekningen ble åpnet allerede i 1909, 20 år før kobbergruvene i Copperbeltprovincen ble åpnet. Fra Ndola går det jernbanelinje videre inn til Lubumbashi i Kongo. Det er ingen persontrafikk på den strekningen, kun gods. Derfra ligger det jernbaneskinner inn i Angola og ned til atlanterhavskysten, det har på grunn av uroligheter i Angola og Kongo ikke vært trafikk på den strekningen siden 1970-tallet.

Tjenestetilbud[rediger | rediger kilde]

Skole[rediger | rediger kilde]

Grunnskoler[rediger | rediger kilde]

Byen har offentlige skoler på grunnskolenivå. Zimba School er en privat internasjonal skole av bra kvalitet.

College[rediger | rediger kilde]

Ndola technical College, åpent 1964 Ndola Colege of Biomedical Sciences

Universitet[rediger | rediger kilde]

Ndola capus av UNZA (University of Zambia i Lusaka), åpnet 1978

Helse[rediger | rediger kilde]

Sykehus med rimelig standard.