Kitulo nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Moraea callista, en art iris funnet i Kitulo nasjonalpark.

Kitulo nasjonalpark er et botanisk verneområde i høylandet i det sydlige Tanzania. Parken dekker et område på 412.9 km² og ligger del i Mbeya-regionen, dels Iringa-regionen. Verneområdet omfatter Kitulo Plateau og den tilstøtende Livingstone Forest. Parken er administrert av Tanzania National Parks (TANAPA), og er den første nasjonalpark i det tropiske Afrika, opprettet primært for beskyttelse av floraen.[1]

Den lokale befolkning omtaler Kitulo som Bustani ya Mungu' (Guds have), mens botanikere betegner den som et Serengeti av blomster.

Verning av Kiitulos unike flora ble først foreslått av Wildlife Conservation Society (WCS), som et tiltak mot den voksende internasjonale handel med orkide-løk og øket jakt- og hogstaktivitet i den omkringliggende skog.[2] Tanzanias president Benjamin Mkapa kunngjorde opprettelsen av Kitulo nasjonalpark i 2002. Parken ble formelt opprettet i 2005, og ble Tanzanias 14. nasjonalpark. Fremtidige forslag fra TANAPA går ut på utvidelse av parken til å omfatte den tilstøtende Mount Rungwe Forest.

Kipunji

I 2005,oppdaget feltarbeidere fra WCS en ny art av aper i og omkring Mount Rungwe og i Livingstone skogsområde av nasjonalparken.[3] Opprinnelig kjent av lokalbefolkningen som mangabey, senere ble navnet forandret til sitt tanzanianske navn på swahili som kipunji. Den er en av de 25 mest truede arter av aper i verden.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tanzania's New National Park Protects Edible Orchids». Environment News Service. 21. mars 2002. 
  2. ^ «Tasty orchids are selling like hotcakes in Tanzania». Mail and Guardian Online. 6. mars 2003. 
  3. ^ «New Primate Discovered In Mountain Forests Of Tanzania». sciencedaily.com. 29. mai 2005. 
  4. ^ «25 Most Endangered Primates: The Kipunji». Primate Specialist Group. Arkivert fra originalen 27. juli 2011. Besøkt 11. mars 2011.  Arkivert 27. juli 2011 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Kitulo, Tanzania National Parks website