Mikumi nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mikumi nasjonalpark
LandTanzanias flagg Tanzania
Nærmeste bosetningMorogoro
Areal3 230 km²
Opprettet1964
Kart
Mikumi nasjonalpark
7°12′00″S 37°08′00″Ø

Mikumi nasjonalpark er et villdyrreservat i Mikumi, nær Morogoro i Tanzania. Parken ble opprettet i 1964, og omfatter et område på om lag 3 230 km² og er landets fjerde største nasjonalpark.[trenger referanse]

Territorium[rediger | rediger kilde]

Mikumi grenser i syd til Selous nasjonalpark, og de to områder sammen danner et unikt økosystem. To andre naturområder grenser mot parken: Udzungwa Mountains og Uluguru Mountains.

Flora og fauna[rediger | rediger kilde]

Landskapet i Mikumi sammenlignes ofte med landskapet i Serengeti.[trenger referanse] Hovedveien fra Dar-es-Salaam til Zambia, Tanzamveien, går tvers gjennom parken fra øst mot vest og deler denne i to med delvis forskjellig natur. Området nord for veien har karakteristiske trekk av avleiringer fra elven Mkata. Her består vegetasjonen av akasie, baobab, tamarind og noen sjeldne palmer. I dette området lengst fra veien er det spektakulære bergformasjoner dannet av fjellene Rubeho og Uluguru.

Området på sydsiden av veien er mindre rik på dyreliv og mer vanskelig tilgjengelig.

Dyrelivet i parken omfatter mange arter som er karakteristiske for den afrikanske savannen. I parken finnes en art av sjiraffer som biologer betrakter som en lenke mellom masaisjiraff og somalisjiraff. I parken finnes ellers elefanter, sebra, gnu, impala, eland, antiloper og sort antilope, aper og bøffel. I to innsjøer finnes det flodhester. Mer enn 400 ulike fuglearter er registrert. Parken er et av de få steder hvor marabustorken holder til.

Turisme[rediger | rediger kilde]

Mikumi-parken hører inn under den statlige organisasjonen, Tanzania National Parks, og hører til de nasjonalparker som er mindre besøkt av internasjonale turister og dermed mindre miljømessig belastet.[trenger referanse] Fleste organiserte turistruter som går gjennom Mikumi fortsetter til Ruaha nasjonalpark og Selous.

Tungtrafikken gjennom parken ser ikke ut til å affisere dyrene.[trenger referanse] En bilist som ferdes gjennom parken på natterstid i den mer kjølige årstid bør være oppmerksom på at løver og andre større dyr finner den varme asfalten behagelig for en hvile, men de fleste dyrene oppfatter bilens lykter i god tid og vandrer rolig ut av veibanen.[trenger referanse]

Anbefalt tid for å besøke er parken er den tørre årstid mellom mai og november.[trenger referanse]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]