Kippie Moeketsi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kippie Moeketsi
FødtKippie Morolong Moeketsi
27. juni 1925[1]Rediger på Wikidata
Johannesburg[2]
Død27. apr. 1983Rediger på Wikidata (57 år)
Beskjeftigelse
NasjonalitetSør-Afrika

Kippie Moeketsi (født 1925 i Johannesburg, Sør-Afrika, død 1983) var en sørafrikansk saksofonist og jazz-musiker. Han ble født inn i en svært musikalsk som den yngste av i alt fire brødre, der hver enkelt av dem spiller et instrument.

Da han var 20 år gammel begynte han å spille trompet men han likte det ikke, så han gikk raskt videre til å spille saksofon. Han ble musikalsk påvirket av sin bror Jacob Moeketsi som spilte piano i et band så Kippie var også rask til å starte sin musikk-karriere med musikkgruppen Band in Blue som for det meste spilte jazz.

I løpet av de kommende årene spilte han sammen med flere forskjellige musikkgrupper, inkludert Shantytown Sekstett og Harlem Swingsters. Han ble også kjent med andre berømte jazzmusikere som f. eks. Abdullah Ibrahim, Jonas Gwangwa og Hugh Masekela. Moeketsi hevdet i ettertid at det var han som hadde lært Ibrahim alt han visste om musikk.

Etter Sharpeville-massakren i 1960 gikk de fleste av hans samtidige jazzmusikere i eksil i utlandet og kom aldri tilbake igjen, mens han returnerte senere til Sør-Afrika. Etter mange års alkoholmisbruk døde Moekets i 193i. Da var han både pengelens og misfornøyd.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 14. desember 2014[Hentet fra Wikidata]