Kipa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En kipa, jødekalott, dekorert med en davidstjerne av blått fløyelsbånd.
Forskjellige typer kippaer til salgs på et marked (Jerusalem, 2004).
Ung turist iført kipa i papir i forbindelse med et besøk ved Vestmuren (Berlin, Tyskland).

En kipa ((כִּפָּה), også kippah, kipah, kippa, flertall kippot; (יאַרמלקע), yarmlke, yarmulke, yarmulka, yarmelke, sjeldnere kalt kapel) er et tradisjonelt jødisk hodeplagg særlig for menn med form som en kalott. Mange troende og praktiserende jøder, ofte ortodokse, går alltid med kipa, mens andre kun bruker den ved spesielle anledninger, for eksempel for å vise respekt ovenfor det guddommelige i forbindelse med høytider, feiringer og besøk til hellige steder.

Enkelte tradisjoner innen jødedommen foreskriver også andre religiøse hodeplagg, deriblant pelsluene kashket, shtreimel og spodik.

Katolske geistliges zucchetto (pileolus) er en kalott som likner mye på kipa. På samme vis bruker mange muslimer en kipa-aktig bønnelue som kalles taqiyah.

Jødisk lov[rediger | rediger kilde]

Det er ulike meninger blant halakhiske autoriteter om hvorvidt man trenger å gå med kipa til en hver tid. Ifølge Rambam (1135–1204) plikter alle menn i henhold til jødisk lov å tildekke hodet under bønn, men det er ikke pålagt å bære hodeplagg til enhver tid.

Andre autoriteter hevder at å bære kipa er en kiddush hashem ("helliggjørelse av navnet", et begrep som brukes om handlinger til Guds ære). Rabbi David Halevi Segal ("Taz"), som levde i det 17. århundre, mente at hensikten med å bære kipa var at jøder skulle kunne skilles fra ikke-jøder, spesielt under bønn. Han hevdet at det var blitt et påbud i halakha om å bære kipa.

Argumentet om kipa har to sider. Elijah ben Solomon Zalman (1720–1797) (også kalt «Vilna Gaon», som på norsk kan oversettes med Vismannen fra Vilnius[1]) sa man kunne avholde en berakhah (bønn) uten å bære kipa, siden det å ha på seg en kipa bare var en midos chassidus ("eksemplarisk attributt").

Ifølge rabbi Isaac Klein bør en konservativ jøde tildekke sitt hode når han er i synagogen, ber eller studerer Skriften, i tillegg til når han deltar i en rituell handling og når han spiser.

Det er fortsatt stor uenighet om hvorvidt det å bære kipa er en halakhisk plikt eller bare en sedvane. Mange sefardiske jøder bærer bare kipa når de ber og spiser, og ikke ellers.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Kalott, skalkformet lue av ulike typer
  • Jødehatt, påbudt hodeplagg for jøder i middelalderen

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Vilna Gaon». My Jewish Learning (engelsk). Besøkt 26. juni 2020.