Kipa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En kipa, jødekalott, dekorert med en davidstjerne av blått fløyelsbånd.
Forskjellige typer kippaer til salgs på et marked i Jerusalem 2004.
Ung turist iført kipa i papir i forbindelse med besøk ved Vestmuren

En kipa ((כִּפָּה), også kippah, kipah, kippa, flertall kippot; (יאַרמלקע), yarmlke, yarmulke, yarmulka, yarmelke, sjeldnere kalt kapel) er et tradisjonelt jødisk hodeplagg, særlig for menn, med form som en kalott. Mange troende, praktiserende jøder, gjerne ortodokse, går alltid med kipa, mens andre kun bruker den ved spesielle anledninger, for eksempel for å vise respekt for det guddommelig i forbindelse med høytider, feiringer og besøk på hellige steder.

Enkelte tradisjoner innen jødedommen foreskriver også andre religiøse hodeplagg, deriblant pelsluene kashket, shtreimel og spodik.

Katolske geistliges zucchetto (pileolus) er en kalott som likner mye på kipa. På samme vis bruker mange muslimer en kipa-aktig bønnelue som kalles taqiyah.

Jødisk lov[rediger | rediger kilde]

Det er ulike meninger blant halakhiske autoriteter om hvorvidt man trenger å ha på kipa hele tiden. Ifølge Rambam (1135–1204) plikter alle menn ifølge jødisk lov å tildekke hodet under bønn, men er ikke pålagt å bære hodeplagg til enhver tid.

Andre autoriteter hevder at å bære kipa er en kiddush hashem ("helliggjørelse av navnet", et begrep som brukes om handlinger til Guds ære). Rabbi David Halevi Segal ("Taz"), som levde i det 17. århundre, mente at hensikten med å bære kipa var at jøder skulle kunne skilles fra ikke-jøder, spesielt under bønn. Han hevdet at det var blitt et påbud i halakha om å bære kipa.

Argumentet for kipa har to sider. Elijah ben Solomon Zalman (1720–1797) (også kalt «Vilna Gaon», som på norsk kan oversettes med Vismannen fra Vilnius[1]) sa at man kan avholde en berakhah (bønn) uten å bære kipa, siden å ha på seg en kipa er bare en midos chassidus ("eksemplarisk attributt").

Ifølge rabbi Isaac Klein bør en konservativ jøde dekke sitt hode når han er i synagogen, ber eller studerer Skriften, når han deltar i en rituell handling og når han spiser.

Det hersker fortsatt stor uenighet om hvorvidt det å bære kipa er en halakhisk plikt eller bare en sedvane. Mange sefardiske jøder bærer bare kipa når de ber og spiser, og ikke ellers.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Kalott, skalkformet lue av ulike typer
  • Jødehatt, påbudt hodeplagg for jøder i middelalderen

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Vilna Gaon». My Jewish Learning (engelsk). Besøkt 26. juni 2020.