Kim Deal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kim Deal
Kim Deal Smoke.jpg
FødtKimberly Ann Deal
10. juni 1961 (58 år)
USA Dayton, Ohio, USA
Dayton
Søsken Kelley Deal
Utdannet ved Ohio State University
Beskjeftigelse Sanger, musiker, vokalist, sanger-låtskriver, gitarist
Nasjonalitet USA
Medlem av The Breeders
Musikalsk karriere
SjangerIndierock
Instrumentvokalist, gitar, bassgitar, trommer, synthesizer, slidegitar
Aktive år1986
Plateselskap4AD
Nettstedbreedersdigest.net
IMDbIMDbRedigere på wikidata
Ensemble(r)
Pixies, The Breeders
Tidligere band
The Amps
Notable instrument(er)
gitar, bassgitar, trommer, synthesizer, slidegitar

Kimberley Ann Deal (født 10. juni, 1961) er en amerikansk vokalist, bassist og låtskriver fra Dayton, Ohio. Hun er mest kjent for sin rolle som bassist i inderockbandet Pixies, men har vært involvert i flere andre band, som The Amps og The Breeders. Hun gikk under navnet Mrs. John Murphy i en periode på 1980-tallet, men blir først og fremst referert til som Kim Deal av fans og media.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Kim Deal ble født i Dayton, Ohio i 1961, og ble sammen med sin tvillingsøster Kelley tidlig introdusert for musikk. De to hørte på hardrockband som Led Zeppelin og AC/DC og startet også et folkrock-band kalt The Breeders. Kim Deal var cheerleader på highschool og var ifølge søsteren en populær jente som drev med sport og hadde gode karakterer. Deal-søstrene kjøpte både miksebord, mikrofoner, høytalere og forsterkere allerede i tenårene, og Kimberly begynte å skrive sanger. Hun har senere forklart at hun syntes det var enklere å skrive egne sanger enn å gjøre coverversjoner.

Etter highschool gikk Kim på college på syv forskjellige steder, men hun fullførte ikke noen av dem. Hun fikk etter hvert jobb i et laboratorium på et sykehus, før hun giftet seg med John Murphy i 1985.

Pixies[rediger | rediger kilde]

Kim Deal ble backingvokalist og bassist i Pixies i januar 1986, etter å ha svart på en annonse i en Boston-avis. Hun var den eneste personen som svarte på annonsen, og møtte på audition uten å en gang ha spilt bassgitar før. Hun fikk låne 50 dollar av bandets frontmann, rytmegitarist og vokalist, Charles Thompson, slik at hun kunne dra og hente Kelleys bassgitar hjemme i Dayton. Hun fikk plassen i bandet og sammen med David Lovering på trommer og Joey Santiago på gitar, i tillegg til Charles Thompson, stiftet hun indierockbandet Pixies. Kim Deal tok scenenavnet 'Mrs. John Murphy' som en spøk, etter at Charles Thompson valgte å kalle seg 'Black Francis'.

Etter en treg start, ble Pixies etter hvert et undergrunnsfenomen på klubber i Boston-området. De ga ut sitt første ordentlige album i 1988, som hadde tittelen Surfer Rosa. Kim Deal bidro med låta 'Gigantic', men sang også backingvokal på flere andre sanger. Det relativt kjente albumet Doolittle ble gitt ut året etter, men på denne tiden hadde det begynt å oppstå spenninger mellom Kim Deal og Charles Thompson. Black Francis nektet Kim Deal å skrive flere låter for bandet, angivelig på grunn av Deals økende popularitet blant publikum. Krangelen toppet seg da Thompson kastet en gitar på Kim Deal. Gitaristen i Pixies, Joey Santiago, har senere fortalt hvordan Kim Deal egentlig skulle bli kastet ut av bandet etter at hun nektet å spille på en konsert i Tyskland. Hun bøyde av for presset, men Deal og Thompson sluttet å snakke sammen etter den turneen.

Pixies ga ut albumene Bossanova i 1990 og Trompe le Monde i 1991, men uten låter skrevet av Kim Deal. Bandet ble senere oppløst av Charles Thompson, som annonserte dette uten å varsle de andre bandmedlemmene.

The Breeders[rediger | rediger kilde]

Kim Deal følte seg satt på sidelinjen i Pixies allerede i 1988, og startet opp The Breeders som et sideprosjekt sammen med Tanya Donelly fra Throwing Muses og Carrie Bradley. Navnet tok de fra folkrock-bandet Kim og Kelley dannet i tenårene. Kimberly Deal spilte inn en demo med The Breeders og sendte innholdet til plateselskapet 4AD. De fikk umiddelbart platekontrakt og ga ut albumet Pod i 1990, samme året som Bossanova fra Pixies ble lagt ut for salg. 'Pod' fikk en god mottakelse og ble lovprist av Kurt Cobain fra Nirvana, som også sa at han skulle ønske Kim Deal fikk skrive flere låter for Pixies.

Kims tvillingsøster, Kelley, ble senere med i The Breeders som gitarist. De ga sammen ut albumet Last Splash, som ble en langt større salgssuksess en forgjengeren. Hele bandet ble lagt på is da Kelley Deal begynte på rehabilitering på grunn av sitt heroinmisbruk, men de kom tilbake med Title TK i 2002 og Mountain Battles i 2008. The Breeders ble en større kommersiell suksess enn Pixies, og fikk blant annet en MTV-hit i låta 'Cannonball'.

The Amps[rediger | rediger kilde]

I tiden mellom 'Last Splash' og 'Title TK' startet Kim Deal opp bandet The Amps. Bandet spilte noen få konserter før de ga ut albumet Pacer i oktober 1995. Albumet ble svært godt mottatt av kritikerne, men ble en aldri en kommersiell suksess. Noen av de mest kjente låtene fra bandet er 'Pacer' og 'Tipp City'. Siden 'The Amps' egentlig skulle være Kim Deals soloprosjekt, så lærte hun å spille trommer i denne perioden.

Pixies blir samlet igjen[rediger | rediger kilde]

Til alles gledelige overraskelse ble Pixies samlet igjen i 2004, etter å ha vært oppløst siden starten av 90-tallet. Alle de fire originale medlemmene ble samlet igjen, selv om flere av dem slet privat. Kim Deal misbrukte lenge alkohol og krevde derfor at det ikke skulle være alkohol i nærheten av scenen og garderoben, og trommisen, David Lovering, slet med pillemisbruk. Pixies turnerte i Nord-Amerika og dro også over Atlanterhavet til blant annet Frankrike og England. De besøkte også Kristiansand i Norge i 2004. Bandet spilte inn en ny låt kalt 'Bam Thwok' som ble skrevet av Kim Deal alene. Dette har i ettertid blitt oppfattet som en forsonende gest fra Charles Thompsons side.

Pixies fortsatte å turnere i årene som fulgte og nøt større suksess enn i deres glansdager. Kim Deal forlot Pixies i 2013.

Tributtsanger[rediger | rediger kilde]

Dandy Warhols' spilte inn en sang kalt 'Cool As Kim Deal', som de hadde med på albumet …The Dandy Warhols Come Down fra 1997.

Rockebandet The Pillows fra Japan har spilt inn en sang kalt 'Kim Deal', som er med på albumet HAPPY BIVOUAC fra 1999.

Boston-bandet Francine spilte inn en sang kalt 'Pop Warner' som de publiserte på plata Forty on a Fall Day fra 2000. Låta inneholder referanser fra Deals arbeid med 'The Amps'.

Bandet The Flaming Lips har spilt inn en sang kalt 'Kim's Watermelon Gun'.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]