Kim Andersen Gibson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kim Andersen Gibson
Født13. mars 1987 (32 år)
Nasjonalitet Norge
SportWushu
Aktiv2000-2015
Høyde173 cm
Vekt74 kg
TrenerYang Chengbin, Luo Hao, Nicklas Sigurdh
Klubb(er)Oslo Wushu Team
Nasjonale titler6
Kongepokal1

Kim Andersen Gibson (født 13. mars 1987 i Oslo) er en norsk kampsportutøver og trener, kjent for sitt engasjement for den kinesiske kampsporten wushu, også kjent som kung fu. Som utøver er han blant Norges mestvinnende kampsportutøvere internasjonalt, og han har i tillegg hatt en fremtredende rolle som leder og trener innen norsk wushu, spesielt gjennom stiftelsen av Oslo Wushu Team i 2007.

Tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Gibson som også var en aktiv guttefotballspiller begynte å trene den vietnamesiske kampsporten hiep vo mon under grunnleggende Master Do Van Thach i Oslo Kungfu Klubb da han var tolv år gammel. Interessen for kampsport tok seg for alvor opp da han sluttet med fotball og startet sin konkurransekarriere i karate hvor han vant sølv og bronse under Norgesmesterskapet for juniorer i 2002 og 2003. Det ble også en rekke medaljer i hiep vo mon, blant annet gull i det åpne kampmesterskapet Master Cup i 2005 og en rekke gull- og andre medaljer i stilartens årlige mønsterkonkurranser i perioden 2000–2006.

Han ble introdusert for wushu i 2004 da Oslo Kungfu Klubb i samarbeid med Norges Kampsportforbund og Bergen Taijiquanklubb ønsket å satse på grenen som nylig var godkjent som olympisk gren av Den internasjonale olympiske komité, men utenfor det olympiske program.

Wushuens oppstart i Norge[rediger | rediger kilde]

De første møtene med wushu var gjennom lærere fra Beijing Sports University som i perioden 2004–2006 jevnlig kom til Oslo og Bergen for å holde introduksjonsseminarer i idretten. Etter å ha blitt introdusert for oppvisningsgrenen taolu under en treningsleir med Stockholm Wushu Skola og den svenske landslagstreneren Nicklas Sigurdh ble dette fokuset i årene som kom.

Gibson deltok på Norges Kampsportforbunds første dommerutdannelse i wushu i 2004 og ble med det i det første norske dommerkorpset da den første wushu-konkurranse ble arrangert i Norge i februar 2005.

Han vant det første Norgesmesterskap i Bergen 2007, og i tillegg sølv og bronse under det første nordiske mesterskap, som ble arrangert i Oslo. I NM 2007 tapte han etter at klubbkamerat Christopher Eidsvaag vant gull i de moderne klassene. Laget tok imidlertid gull i lagklassen for oppvisningskamp.

Gjennom en svært suksessrik sesong i 2006 ble også Norges første landslagstropp i wushu tatt ut. Gibson ble sammen med fire andre utøvere plukket ut til å representere Norge under Europamesterskapet som ble arrangert ved Venezia i Italia. Gibson oppånådde en 15.-plass i klassen Nanquan for herrer.

I månedene mellom det nordiske mesterskapet og NM forlot Eidsvaag og Gibson Oslo Kungfu Klubb og stiftet Oslo Wushu Team, hvor de satset utelukkende på kinesisk wushu uten andre kampidretter.

Videre wushukarriere og treningsopphold i Kina[rediger | rediger kilde]

EM 2006 i Italia førte til at Gibson satset på wushu som heltidsbeskjeftigelse. Han påbegynte et trenings- og konkurranseregime med en rekke europaturnéer med treningsleire og konkurranser. I 2008 vant han sin første internasjonale medalje utenfor Norden da det ble sølv i London International Wushu Open før han senere også tok sølv i verdenscupen i Italia. Hans første internasjonale gull ble vunnet under Czech Open International Wushu Tournament i Praha samme år.

Han ble tilbudt et wildcard inn til multi-sport-arrangementet TAFISA i Busan, Korea hvor han fikk sin debut mot asiatiske proffutøvere.

Senere i 2008 flyttet han til Kina og Shanghai Ruida School, hvor han trente med skolens profesjonelle wushulag under ledelse av Yang Chengbin, tidligere hovedtrener for provinslaget til Anui. Som medlem av skolens profflag ble han også med da gruppen holdt oppvisning under den kinesiske nyttårsgallaen i Qingpu-disktriktets konserthus.

Etter oppholdet i Kina vant han Czech Open på ny, samt UK Kung Fu Games. Han ble tatt ut på det norske VM-laget i wushu i 2009. Her tok han en 25.-plass i Nandao og 33.-plass i Nanquan.

VM og EM-deltakelser[rediger | rediger kilde]

Med totalt fire EM- og tre VM-deltakelser er Gibson Norges mest erfarne utøver på toppnivå. Etter hans to toppår i 2008 og 2009 innen moderne stiler skiftet han retning mot klassiske stiler. Dette resulterte i hans og Norges første VM-medalje i wushu, da han tok bronse under det offisielle verdensmesterskapet som ble arrangert ved Wudang-fjellkjeden i Kina. I 2012 tok han to bronsemedaljer i tilsvarende mesterskap ved Huangshan i Kina. De tradisjonelle mesterskapene har en fordelaktig premiering av utøvere, noe som gjorde at det dermed også var lettere å ta medalje i disse grenene enn i de offisielle moderne toppidrettskonkurransene. Under VM i Jakarta, Indonesia 2015 gjorde Gibson comeback i det moderne toppidrettsmesterskapet og kom på 13.-plass. Mesterskapet fikk stor mediedekning og worldwushu.tv ble lansert, samtidig som både NRK og TV2 laget forhåndsreportasjer.

Etter å ha deltatt i tre EM på rad (2006 Italia, 2008 Polen, 2010 Tyrkia) med en 8. og to 5.-plasser som bestenoteringer gjorde han comeback under Europamesterskapet 2014 i Romania med sin første EM-medalje da han tok bronse. I samme mesterskap ble også hans elev Milos Joksimovic den første norske europamester i wushu.

Hederspriser og kongepokal[rediger | rediger kilde]

Under Norgesmesterskapet i Bergen 2009 vant Gibson to gull og ett sølv, noe som resulterte i utmerkelsen stevnets beste utøver og en kongepokal i wushu. Året etter mottok han også Oslo kommunes idrettsstipend til unge talenter.

I 2011 og 2013 ble han mottaker av byens hederspris til fortjente idrettsutøvere for sine internasjonale resultater det foregående året.

FRIKAR og scenekunst[rediger | rediger kilde]

Gjennom sin erfaring som wushu-utøver har Gibson fått jobbe som medkoreograf og utøvende kunstner for en rekke oppsetninger og forestillinger, spesielt med dansegruppen Frikar og dets koreograf Hallgrim Hansegård.

Med Frikar har han vært medvirkende i følgende prosjekter:

 • Koordinator og medkoreograf for oppsetning av kinesisk kampsport og norsk dans under Norges dag under verdensutstillingen EXPO i Shanghai.
 • Utøver og danser under Statoils nyttårsgalla med TrondheimSolistene i Olavshallen.
 • Koordinator og kampsportkonsulent for forestillingen 8, som også var på norgesturné.
 • Gjennom disse oppdragene har han også fått andre oppdrag innen scenekunst blant annet med Heidi Ruud Ellingsen i Det norske teatret sin oppsetning av Den Hemmelege Hagen og som kungfu-konsulent for Camilla Tellefsens oppsetning Gamer.
 • Han deltok i ungdomsmusicalen Spring Up av Elin Høyholm, Peter Baden og Ingrid Danbolt på Den Norske Opera & Ballett.
 • Under premieren av The Karate Kid i Harald Zwarts hjemby Fredrikstad holdt han en oppvisning på den røde løperen for filmstjernene Will Smith og Jackie Chan.

Trenerkarriere og utdannelse[rediger | rediger kilde]

Etter å ha tatt sitt første trenerkurs som 15-åring har Gibson jobbet som kampsporttrener, gruppetimeleder på treningssentre, personlig trener og fysisk trener. Hovedsakelig har han siden 2007 fungert som hovedtrener for Oslo Wushu Team, hvor han har vært treneren bak 29 NM-gull og ett EM-gull, samt en rekke åpne internasjonale mesterskapsmedaljer.

Da han i 2012 ble ferdigutdannet med bachelor i idrettsvitenskap, utvidet han til generell fysisk trening og tilrettelegging. Den profesjonelle trenerkarrieren ble startet som lærling hos NBA-laget Indiana Pacers og i 2013 signerte han som hovedtrener off ice hos Manglerud Star ishockey i den norske eliteserien.[1]

I 2015 begynte han også på sin videreutdannelse innen idrettspsykologi på Sveriges toppidrettssenter, Bosön.[trenger referanse]

I 2016 ble han ansatt av Norges Kampsportforbund som norsk landslagstrener i Wushu Kung Fu, og på sine to første oppdrag i EM og VM har norske utøvere tatt 3 EM-gull, 3 EM-sølv, 2 EM-bronse og 1 VM-bronse i Wushu og Taiji (Tai Chi).[trenger referanse]

Meritter[rediger | rediger kilde]

14 gull og fem sølv i nasjonale konkurranser, inkludert seks NM-titler og én kongepokal.

 • NM-medaljør i to idretter, Wushu og Karate.
 • Nitten internasjonale titler og femten internasjonale medaljer, hvorav syv i EM (én bronse), VM (tre bronse)[2] og World Cup (tre sølv).
 • Dobbel WTKA-europamester og ett EM-sølv.
 • Gibson har vunnet internasjonale medaljer på stevner i Norge, Polen, Tyrkia, Canada, Sverige, Storbritannia, Tsjekkia, Romania, Italia, Hongkong, USA og Kina.
 • Han har som norsk landslagsutøver deltatt i fire EM og tre VM, samt som Wildcard-utøver på IOC World TreX-Games i Sør-Korea.
 • Seks gull, fire sølv og fem bronse i andre grener (Karate, Hiep Vo Mon og Stunt Show).

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]