Kilmainham fengsel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Det viktorianske interiøret i Kilmainham

Kilmainham fengsel (Kilmainham Gaol) er et tidligere fengsel i Inchicore i Dublin. Det er nå innredet som museum med fokus på irsk nasjonalisme.

Historie[rediger | rediger kilde]

Modell

Fengselet ble bygget i 1796, og ble først kalt New Gaol for å skille det fra det gamle fengselet, et helsefarlig fangehull, noen hundre meter unna. I løpet av de 140 år det fungerte som fengsel ble mange av lederne for den irske uavhengighetskampen plassert der. Robert Emmet satt der inntil han ble henrettet i 1803, og lederne for påskeopprøret ble henrettet i fengselets luftegård i mai 1916. Under den irske borgerkrig ble flere IRA-medlemmer henrettet i Kilmainham.

Det satt også mange vanlige kriminelle fanger der, de fleste av dem barn som var for unge for å bli transportert til Australia.

I 1924 sluttet Den irske fristaten å bruke bygningen som fengsel. Den siste fangen som satt der var Eamon de Valera. Etter en lang prosess restaurerte man bygningen og gjorde det om til museum. Det er spilt inn flere filmer i fengselet, som siden det ble tatt ut av bruk så tidlig er et utmerket eksempel på viktoriansk fengselsarkitektur.

Kjente fanger[rediger | rediger kilde]

Blant fangene kan nevnes:

Retterstedet i fengseles luftegård

De ledere som her ble henrettet som anførere av Påskeopprøret i 1916 var:

Et annet fengsel i Dublin som har nær tilknytning til de irske uavhengighetskriber er Mountjoy fengsel.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]