Khankasjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Khankasjøen fra Landsat 7 (2001)

Khankasjøen, eller Xingkai-sjøen (russisk: о́зеро Ха́нка, tradisjonell kinesisk: 兴凯湖, forenklet kinesisk: 興凱湖, pinyin: Xīngkǎi Hú), er en innsjø på grensa mellom Heilongjiang-provinsen i Kina og Primorskij kraj i Russland. Den ligger 170 km nord for Vladivostok og 90 km øst for Jixi.

Innsjøen har et gjennomsnittlig areal på 4190 km² (kan variere fra 4000 til 4400 km²), hvorav 3030 km² i Russland og 1160 km² i Kina. Khankasjøen er egentlig to innsjøer, adskilt med en 10 m sandrygg. Innsjøbreddene er sumppregete, unntatt i nordvest.

Området rundt sjøen er et viktig våtmarksområde, og er vernet som naturreservat på begge sider av grensa. Mange sjeldne fuglearter, blant annet dverggås, holder til ved Khankasjøen, som er bemerkelsesverdig, både fra et naturvernsynspunkt, for øko-turisme og for vitenskapelig forskning. Området på den kinesiske siden er statseid og benyttes av kollektivbruk til fiske, jordbruk og husdyrhold.

Innsjøens nedbørfelt er et sletteland på rundt 16 890 km², hvorav 97 % ligger i Russland. I alt 23 elver (8 i Kina og 15 i Russland) munner ut i sjøen, som har avløp mot øst gjennom grenseelva Sungatsja, ei sideelv til Ussuri, som igjen er ei sideelv til Amur. Sjøen er svært grunn, med en gjennomsnittlig dybde på 4,5 meter, og en maksimal dybde på 10,6 meter. Gjennomsnittlig vannvolum er 18,3 km³, maksimum 22,6 km³.

Kilder[rediger | rediger kilde]