Khalid Mahmood

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Khalid Mahmood
Født12. apr. 1959Rediger på Wikidata (65 år)
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedUniversitetet i Oslo
PartiArbeiderpartiet
Høyre
NasjonalitetNorge

Khalid Chaudry Mahmood (født 12. april 1959 i Mehta Losar i Punjab i Pakistan) er en norsk politiker. Mahmood sitter i Oslo bystyre for Arbeiderpartiet, og har siden 2005 også vært vararepresentant til Stortinget.

Mahmood flyttet fra Pakistan til Norge som tenåring. Han har studert samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo. Han har også jobbet som journalist. Han har hatt en rekke verv i organisasjonslivet, blant annet i Pakistan Workers Welfare Union, bedriftsforsamlingen i Oslo Sporveier og Oslo skolestyre. Mahmood meldte seg inn i Høyre i 1979, og ble for første gang innvalgt i bystyret i 1984.[1] Han meldte overgang til Arbeiderpartiet etter debatten om det omstridte innvandrerregnskapet på 1990-tallet.

I 2014 utga Mahmood en bok om Norgeshistorienurdu, den første av sitt slag.[2]

I 2015 hadde Mahmood sittet åtte perioder i bystyret og ble etter valget i 2015 omtalt som bystyrets superveteran.[3]

Saker (utvalg)[rediger | rediger kilde]

I 1995 fikk Mahmood spesielt mye mediaoppmerksomhet som bystyremedlem. Etter valget fikk Høyre og Fremskrittspartiet flertall i bystyret med ett mandats overvekt, og innledet samtaler om byrådssamarbeid. Som en del av dette samarbeidet gikk det nye byrådet inn for å sette opp et innvandringsregnskap, noe Mahmood valgte å stemme imot. Konstellasjonen mistet derfor flertallet, og Oslo endte med et mindretallsbyråd fra Høyre. Mahmood meldte deretter overgang til Arbeiderpartiet.[4]

I 2009 publiserte Aftenposten et intervju med Mahmood der han uttrykte sin bekymring for islamofobi og hva han beskrev som «en forfølgelse av muslimer». I intervjuet referte Mahmood til muslimer som en av samfunnets svakeste grupper og sa: «Vi er vår tids jøder, stigmatiserte, generaliserte og fremstilt som en trussel mot samfunnet. Fremstilt som usiviliserte mennesker som lever et dobbeltliv – ordentlig utad, men innad fundamentalister som undertrykker og bruker vold mot kvinner.»[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Med lokalpolitikk i blodet». Aftenposten, 17. september 1983.
  2. ^ «Norges historie skrevet på urdu». www.dagsavisen.no (norsk). 4. november 2014. Besøkt 22. april 2019. «GRUNNLOVSJUBILEET: Fordelt over 370 sider har Khalid Mahmood skrevet om Norges historie fra istida til i dag. På urdu, for å lære innvandrere å forstå Norge bedre.» 
  3. ^ Riaz, Wasim (10. oktober 2015). «Han er bystyrets superveteran». Aftenposten. Besøkt 21. april 2019. 
  4. ^ «Khalid Mahmood (a) utfordrer Einar Lonstad (frp) : Varsler kamp mot Frps innvandringspolitikk». Aftenposten, 21. desember 1998.
  5. ^ Stokke, Olga (25. mars 2009). «Mener muslimer forfølges i Norge». Aftenposten. Besøkt 21. april 2019. «Etter 26 år som Ap-politiker er Khalid Mahmood for første gang skremt over integreringsdebatten. – Nå er det ikke innvandrere, men muslimer som rammes.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]