Keren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Keren
كرن          ከረን
Keren      Keren
LandEritreas flagg Eritrea
RegionAnseba
TidssoneEAT
Befolkning110 000 (2011)
Høyde o.h.1 300 meter
Politikk
BorgermesterTekie Keleta
Posisjonskart
Keren ligger i Eritrea
Keren
Keren
Keren (Eritrea)
Kart
Keren
15°47′00″N 38°27′00″Ø

Keren (tigrinya: ከረን , arabisk: كرن ) er den nest største byen i Eritrea, med ca. 120 000 innbyggere. Byen ligger 1300 meter over havet, og ca. 90 km nordvest for hovedstaden Asmara. Keren er hovedstaden i Anseba regionen. Keren betyr høyland.

Byen har få høye hus og få nybygg. Bybildet preges av elegante italienske villaer og tradisjonelle runde eritreiske hus. Det er også en omfattende slumbebyggelse rundt byen.

Under italienerne ble det bygget jernbane mellom Asmara og Keren. Skinnene ble fjernet under den etiopiske okkupasjonen, men stasjonsbygningene står igjen. Hovedstasjonen fungerer idag som bussterminal.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Moske i Keren

Det er usikkert hvor høyt folketallet i Keren er, men i 2007 var det rundt 120 000. Byen er for det meste bosatt av folk fra Bilen og Tigre folkene, men det finnes også en del Tigrinya. Majoriteten i Keren tilhører islam, med et betydelig mindretall kristne. Keren er en av de raskest voksende byene i Eritrea.

Slaget om Keren[rediger | rediger kilde]

Slagmarken ved Keren

Slaget om Keren ble utkjempet som en del av koloniriket Øst-Afrika under andre verdenskrig. Slaget om Keren ble utkjempet fra 5. februar til 1. april 1941 mellom den italienske hæren og de invaderende britene.

Keren var av strategisk betydning for både de italienske og britiske styrkene. Veien og jernbanen gjennom Keren var nøkkelen til å få tilgang til byen Asmara (hovedstaden i Eritrea) og havnebyen Massawa. Det britiske gjennombruddet 1. mars 1941 markerte slutten på det italienske koloniriket i Øst-Afrika.

Gjenværende italienske tropper trakk seg tilbake til Adi Tekelezan. Deres nye stilling var imidlertid betydelig mindre holdbar enn Keren hadde vært, og de italienske styrkene overga seg til britiske styrker 1. april 1941. Innen en uke etter den italienske overgivelsen ved Adi Tekelezan, overga italienerne både Asmara og Massawa til tross for ordre fra italienske diktatoren Benito Mussolini om å fortsette å kjempe.

Massawas fall, på grunn av tap av Keren, ble byen senere brukt som havn for både britiske og amerikanske marinestyrker.

Tilsammen ble 536 drept og 3 229 skadet på britisk side og på italiensk side ble 3 000 drept og 3 500 ble enten skadet eller tatt til fange.

Britene hadde tropper med ca. 13 000 soldater, mens italienerne hadde ca. 23 000.

Slaget er fortsatt i dag ansett som en positiv episode i italiensk militær historie, til tross for utfallet, takket være motet til de italienske troppene og dyktig lederskap vist av kommandant general Carnimeo.

Klima[rediger | rediger kilde]

Om sommeren i Keren er det varmt, mens om vinteren kan det bli kaldt.

Distrikter[rediger | rediger kilde]

Byens distrikter inkluderer:

  • Elabered
  • Geleb
  • Hagaz (Hagat)
  • Halhal
  • Melabso

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]