Hopp til innhold

Kenneth Cross

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kenneth Cross
Født4. okt. 1911Rediger på Wikidata
Portsmouth
Død18. juni 2003Rediger på Wikidata (91 år)
BeskjeftigelseFlyger Rediger på Wikidata
Utdannet vedKingswood School
NasjonalitetStorbritannia
Det forente kongerike Storbritannia og Irland (–1927) (avslutningsårsak: Royal and Parliamentary Titles Act 1927)
Utmerkelser
7 oppføringer
Kommandør av Order of the British Empire
Kommandørridder av Order of the Bath
Offiser av Legion of Merit
Distinguished Flying Cross
Distinguished Service Order
Krigskorset
Legionær av Legion of Merit

Kenneth Boyd Cross (født 4. oktober 1911, død 18. juni 2003) var en britisk flyger og offiser i Royal Air Force. For sin innsats i Norge under kampene i Narvik, mottok Cross Krigskorset med sverd.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Som skvadronsjef for 46 Squadron RAF, en skvadron med Hawker Hurricane, kom Cross til Norge 26. mai 1940 med HMS «Glorious». Hans skvadron skulle benytte seg av den nyanlagte flyplassen på Skånland. Men vårløsningen hadde ført til at rullebanen var gjørmete, og flere av flyene hadde landingsuhell. Cross beordret dermed de øvrige flyene som fortsatt var i luften til Bardufoss flyplass, dit hele skvadronen forflyttet seg i løpet av kort tid.

Skvadronen samarbeidet tett med 263 Squadrons Gladiator-fly, og skvadronene deltok stadig i kamper med tyske fly da de ble beordret til å forlate Bardufoss 3. juni. Cross fikk ordre om å destruere flyene der de sto på Bardufoss, men kom med forslag om å forsøke å lande de ti gjenværende Hurricanene på dekket på Glorious. Disse flyene var ikke utstyrt for hangarfartøyoperasjoner, men Cross fikk likevel tillatelse til å gjennomføre planen. Noen sandsekker plassert i halen for å trykke halepartiet ned mot dekk under landing var eneste modifikasjon da Cross som førstemann landet på Glorious. Men kort tid senere ble Glorious senket.

Cross og Patrick Jameson, som var flight-sjef i Cross' skvadron, var de eneste overlevende flygerne fra 46 Squadron som ble plukket opp fra redningsbåtene fra Glorious. For sin innsats i Slaget om Narvik ble Cross tildelt Krigskorset med sverd, Norges høyeste militære utmerkelse. Det samme ble for øvrig også Jameson.

Etter krigen[rediger | rediger kilde]

Cross hadde under krigen vist seg som en dyktig stabsoffiser, og gjorde karriere i RAF etter krigen. I 1959 ble han øverste sjef for Bomber Command, før han i 1963, etter en forfremmelse til Air Marshal i 1961, ble gitt tilsvarende stilling i Transport Command. Dette var hans siste stilling, da han gikk av med pensjon i 1967.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Foruten Krigskorset med sverd, mottok Cross i løpet av sin karriere en rekke andre utmerkelser og ordener. I 1959 ble han kommandørridder av Order of the Bath (KCB). Han ble i 1944 utnevnt til kommandør av Den britiske imperieorden (CBE). Distinguished Service Order mottok han i 1942, og Distinguished Flying Cross i 1940. Han ble også tildelt Mentioned in Despatches. Fra USA mottok han Legion of Merit. Frankrike tildelte ham Æreslegionen og Krigskorset. Han mottok også den nederlandske Oranje-Nassau-ordenen.

Kilder[rediger | rediger kilde]