Kells abbedi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kells abbedi
Kells roundtower highcross.jpg
Land IrlandRediger på Wikidata
Kart

Kells abbedi
53°43′34″N 6°52′45″V

Rundtårn ved Kells abbedi

Kells abbedi er et tidligere kloster i Irland. Det lå ved Kells i dagens grevskap Meath i Irland. Kellsboken ble oppbevart her fra middelalderen fram til 1650, og deler av den kan ha blitt skrevet her.

Abbediet Kells skal ifølge tradisjonen først ha blitt grunnlagt av Columba, sannsynligvis i 554. På begynnelsen av 800-tallet skjedde det som noen historikere kaller en nygrunnleggelse av klosteret, da munker flyktet hit fra Iona etter gjentatte plyndringer av vikingene. Etter flere nye vikingangrep på Iona ble også relikiviene av Columba flyttet hit, og etter dette regnes også Kells som hovedsenteret for de Columba-orienterte klostrene i Irland og Skottland.

Det er omdiskutert hvor mye av Kellsboken som er skrevet her, og hvor mye som stammer fra Iona.

Også Kells ble plyndret gjentatte ganger på 900-tallet, men det ser ut som om munkene klarte å holde Kellsboken beskyttet fram til 1006. Da ble den ifølge Ulsterannalene stjålet. Etter to måneder ble den funnet igjen, men da uten de juvelbesatte permene.

1100-tallet ble klostersamfunnet oppløst, og bygningen ble brukt som en menighetskirke. Kellsboken ble fortsatt oppbevart her til 1650-tallet, da Cromwells styrker ble stasjonert i landsbyen. Boken ble da sendt bort for å kunne oppbevares trygt, og har siden 1661 vært oppbevart ved Trinity College i Dublin.

Klosterkirken Kells Abbey med sitt karakteristiske rundtårn, og flere keltiske høykors er fortsatt synlige i dag.