Keiserkrone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Keiserkrone
Keiserkrone
Vitenskapelig(e)
navn
:
Fritillaria imperialis
L.
Norsk(e) navn: keiserkrone[1]
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planter
Rekke: Dekkfrøete planter
Klasse: Enfrøbladete planter
Orden: Liljeordenen
Familie: Liljefamilien
Fremmedartslista: [2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

LO — Lav risiko 2023

Habitat: steinete skråninger og buskmark
Utbredelse: Sørvest-Asia

Keiserkrone (Fritillaria imperialis) er en plante i liljefamilien. Den plantes i hager, men en må være klar over at planten som kalles «keiserkrone» mange steder i Norge er en annen art, brannlilje (Lilium bulbiferum).

Den er en flerårig urt med løk. Stilken kan bli opptil 1 m lang. Det er mange lysegrønne, lansettformede blader som sitter spredt langs stilken. De store, klokkeformede blomstene henger i en krans på toppen av stilken. Over blomstene er det rosett av blader. Ville planter har rød-oransje blomster, men hos hageplanter kan fargen variere fra skarlagenrød til gul. Blomstene har en reveaktig lukt.

Keiserkrone vokser vilt i Sørøst-Tyrkia, Nord-Irak, Vest- og Sør-Iran, Afghanistan, Pakistan og Kashmir. Her vokser den på steinete skråninger og buskmark i en høyde på 1250–3000 moh.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 27. september 2023. Besøkt 27. september 2023. 
  2. ^ Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (11. august 2023). «Karplanter. Vurdering av økologisk risiko for keiserkrone Fritillaria imperialis som LO (ikke vurdert i 2018) for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 27. september 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Viltvoksende planter i Iran
En gulblomstret kultivar