Keiser Zhenzong av Song

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Keiser Zhenzong av Song
Født23. des. 968Rediger på Wikidata
Kaifeng
Død23. mars 1022Rediger på Wikidata (53 år)
Kaifeng
Beskjeftigelse
  • Hersker Rediger på Wikidata
Embete
Ektefelle
8 oppføringer
Guo[1]
Liu
Pan[1]
Consort Li[1]
Empress Zhanghui[1]
曹贤妃
Shen[1]
Guo[1]
FarKeiser Taizong av Song[1]
MorImpress Yuande[1]
Søsken
15 oppføringer
Princess Tengguo
Princess Binguo Dazhang
Princess Yongguo Dazhang
Princess Weiguo Dazhang
Princess Xuguo Dazhang
Zhao Shi
Grand Princess Imperial of Jingguo
Zhao Yuanzuo
Zhao Yuanxi
Zhao Yuanfen
Zhao Yuanjie
Zhao Yuanwo
Zhao Yuancheng
Zhao Yuanyan
Zhao Yuanyi
Barn
6 oppføringer
Keiser Rénzōng av Sòng[1]
Zhao You[1]
Zhao Qi
Princess Huiguo[1]
Princess Shengguo Dazhang[1]
Zhao Zhi[1]
NasjonalitetSong-dynastiet[1]

Keiser Zhenzong av Song (kinesisk: 宋真宗; hanyu pinyin: Sòng Zhēnzōng; født 23. desember 968, død 23. mars 1022), født Zhào Héng (趙恆), var den tredje keiser av det kinesiske Nordlige Song-dynastiet fra 997 til sin død i 1022.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var den tredje sønnen til den tidligere keiseren, Taizong. Hans tempelnavn Zhēnzōng betyr "sann forfader."

Keiser[rediger | rediger kilde]

Zhēnzōngs styre ble kjennetegnet av en befestning av makten og at dynastiet ble styrket. Landet blomstret, og dets militære makt ble ytterligere styrker. Riktignok kom det også til å bli begynnelsen på en utenrikspolitikk mot Liao-dynastiet (khitanenes rike) i nord, som kom til å ende med ydmykelse. I 1004 førte khitanene krig mot Sòng, og Zhēnzōng i spissen for sònghæren drev dem tilbake. Til tross for suksess i starten inngikk Zhēnzōng i 1005 Shanyuan-traktaten, som førte til over ett hundreår med fred, men til gjengjeld måtte Sòng erkjenne en underlegen stilling i forhold til Liao og måtte betale dem en skatt på 100.000 unser sølv og 20.000 silkeruller. Denne erkjennelsen av underlegenhet kom til å prege Sòngs utenrikspolitikk, mens skattebetalingen brukte mye av rikets ressurser.

Zhēnzōngs grunnla verdens mest berømte keramikkovn i Jingdezhen i 1004, som fortsatte å produsere porselen for hoffets bruk helt fram til Qing-dynastiets fall 900 år senere. Han var også ansvarlig for at 30.000 enheter hurtigvoksende risfrø ble fraktet fra Fujian til den lavere Yangzibassenget i 1011-12, og bidro slik til å styrke jordbruket.

Zhēnzōngs styrket daoismens stilling ved hoffet. Det var under hans styre at de såkalte Himmelske tekster, som hyllet den regjerende Zhào-familien, visstnok ble oppdaget. Dette ble fulgt av keiserlige ofringer på Taishan. Fra 1013 til 1015 utga han offisielle dekreter som deifiserte Jadekeiseren som Himmelens øverste hersker.

Hans mausoleum er i gravkomplekset for det nordlige Song i Gongyi.

En rekke kinesiske gjenstander fra Tang- og Sòng-dynastiene, hvorav noen som har tilhørt Zhēnzōng, ble utgravd og kom siden i besittelsen til Guomindang-huigeneralen Ma Hongkui, som nektet å publisere funnene. Blant disse var et marmorbord fra Tang-dynastiet, gullspiker og metallbånd. Det var ikke før etter Ma hadde dødd at hans kone dro til Republikken KinaTaiwan fra Amerikas forente stater for å gi gjenstandene til president Jiang Jieshi, som ga dem videre til Det nasjonale palassmuseet i Taibei.

Zhēnzōng hadde fem keiserinner og sju konkubiner, to døtre og seks sønner, hvorav den yngste ble keiser Renzong av Song.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n China Biographical Database[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jacques Gernet: Die chinesische Welt. Die Geschichte Chinas von den Anfängen bis zur Jetztzeit (= Suhrkamp-Taschenbuch. 1505). 1. Auflage, Nachdruck. Suhrkamp, Frankfurt am Main 1997, ISBN 3-518-38005-2.
Forgjenger:
 Taizong 
宋朝皇帝
Keiser av Kina (Song-dynastiet)

Etterfølger:
 Renzong