Liste over keisere av Kina av Song-dynastiet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Song Taizu (rejkerte 960-976)
Songdynastinets første keiser.

Listen over Songdynastiets keisere omfatter de atten keisere som regjerte under det kinesiske Songdynastiet (960–1279).

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Dynastiet ble grunnlagt av Zhao Kuangyin (赵匡胤) (927-976), og alle etterfølgende keisere tilhører slekten Zhao (赵). De atten keisernes tid strekker seg over tretten generasjoner og 320 års sammenlagt regjeringstid.

Songdynastiet er uppdelt i Nordlige Song (960-1127) da rikets hovedstad var Kaifeng, og Sørlige Song (1127-1279) da rikets hovedstad var Lin'an - den by som i dag heter Hangzhou.

I fire tilfeller har tronarvingen vært adopterte (keiserne Yingzong, Xiaozong, Lizong og Duzong). Imidlertid har de adopterte keiserne alltid vært biologiske slektinger av familien Zhao. Dynastiets tre siste keisere ble tilsatt som svært unge barnekeisere. Gongdi tiltrådte som fireåring, Duanzong og Zhao Bing tiltrådte tronen som åtteåringer. Også keiser Zhezong under Nordlige Song tiltrådte ung ved ni års alder, og keiser Renzong tiltrådte som tolvåring.

Keiser Renzong var den keiser som regjerte lengst tid (41 år), fulgt av keiser Lizong (40 år) og keiser Gaozong (35 år).

Songdynastiet ble grunnlagt under tiden for De fem dynastier og ti riker (907-979). Zhao Kuangyin var general i Senere Zhou (951–960), som var den sterkeste staten i Tangdynastiets opprinnelige territorium. I 959 døde Senere Zhous keiser, og hans seksårige arving ble satt på tronen, og riket ble styrt av enkekeiserinnen. I februar 960 tok Zhao Kuangyin makten over riket og proklamerte seg som grunnlegger av Songdynastiet, og fikk posthumt tempelnavnet Taizu («ærede forfader»). Dynastiet gikk under i år 1279 i slaget ved Yamen mot mongolene. Da premierminister Lu Xiufu innså at dynastiet var en tapt sak, begikk han selvmord sammen med barnekeiseren Zhao Bing. Songdynastiet var da helt beseiret av mongolene som hadde grunnlagt Yuandynastiet (1271-1368).

Nordlige Song (960-1127)[rediger | rediger kilde]

Nr. Portrett Tempelnavn[1]
Fødeår[2]
Død år[2]
Personnavn[1] Regjeringstid[1] Regjeringsperiode[1]
1 Song Taizu.jpg Taizu (太祖)
*927
†976
Zhao Kuangyin (赵匡胤) 960

976
Jianlong 960-962
Qiande 963-967
Kaibao 968-975
2 Song Taizong.jpg Taizong (太宗)
*939
†997
Zhao Kuangyi (赵匡义)
Zhao Guangyi (赵光义)
Zhao Jiong (赵炅)
976

997
Taipingxingguo 976-983
Yongxi 984-987
Jinggonh 988-989
Chunhua 990-994
Zhidao 995-997
3 Zhenzong.jpg Zhenzong (真宗)
*968
†1022
Zhao Heng (赵恒) 997

1022
Xianping 998-1003
Jingde 1004–1007
Dazhongxiangfu 1008–1016
Tianxi 1017–1021
Qianxing 1022
4 Renzong.jpg Renzong (仁宗)
*1010
†1063
Zhao Zhen (赵祯) 1022

1063
Tiansheng 1023–1031
Mingdao 1032–1033
Jingyou 1034–1037
Baoyuan 1038–1049
Kangding 1040
Qingli 1041–1048
Huangyou 1049–1053
Zhihe 1054–1055
Jiayou 1056–1063
5 Chiping.jpg Yingzong (英宗)
*1032
†1067
Zhao Shu (赵曙) 1063

1067
Zhiping 1064–1067
6 Shenzong of Song.jpg Shenzong (神宗))
*1048
†1085
Zhao Xu (赵顼) 1067

1085
Xining 1068–1077
Yuanfeng 1078–1085
7 Emperor Zhezong of Song.jpg Zhezong (哲宗)
*1077
†1100
Zhao Xu (赵煦) 1085

1100
Yuanyou 1086–1093
Shaosheng 1094–1097
Yuanfu 1098–1100
8 Songhuizong 10.jpg Huizong (徽宗)
*1082
†1135
Zhao Ji (赵佶) 1100

1125
Jianzhongjingguo 1101
Chongning 1102–1106
Daguan 1107–1110
Zhenghe 1111–1117
Chonghe 1118
Xuanhe 1119–1125
9 Songqinzong Chinghong.jpg Qinzong (欽宗)
*1100
†1161[3]
Zhao Huan (赵桓) 1125

1126
Jingkang 1126

Sødlige Song (1127-1279)[rediger | rediger kilde]

Nr. Portrett Tempelnavn[1]
Fødeår[4]
Død år[4]
Personnavn[1] Regjeringstid[1] Regjeringsperiode[1]
10 Gaozong Of Song.jpg Gaozong (高宗)
*1107
†1187
Zhao Gou (赵构) 1127

1162
Jingyan 1127–1130
Shaoxing 1131–1162
11 Xiaozong.jpg Xiaozong (孝宗)
*1127
†1194
Zhao Shen (赵慎) 1162

1189
Longxing 1163–1164
Qiandao 1165–1173
Chunxi 1174–1189
12 Guangzong.jpg Guangzong (光宗)
*1147
†1200
Zhao Dun (赵惇) 1189

1194
Shaoxi 1190–1194
13 Songlinzong.jpg Ningzong (寧宗)
*1168
†1224
Zhao Kuo (赵扩) 1194

1224
Qingyuan 1195–1200
Jiatai 1201–1204
Kaixi 1205–1207
Jiading 1208–1224
14 Songlizong.jpg Lizong (理宗)
*1205
†1264
Zhao Yun (赵昀) 1224

1264
Baoqing 1225–1227
Shaoding 1228–1233
Duanping 1234–1236
Jiaxi 1237–1240
Chunyou 1241–1252
Baoyou 1253–1258
Kaiqing 1259
Jingding 1260–1264
15 Duzong.jpg Duzong (度宗)
*1240
†1274
Zhao Qi (赵祺) 1264

1274
Xianchun 1265–1274
16 Song Gongdi.jpg Gongzong (恭宗)
(Gongdi 恭帝)
*1271
†1323
Zhao Xian (赵显) 1274

1276[5]
Deyou 1275
17 Song Duanzong.jpg Duanzong (端宗)
*1269
†1278
Zhao Shi (赵是) 1276

1278[5]
Jingyan 1276–1277
18 Zhaori.jpg intet
*1272
†1279
Zhao Bing (赵昺) 1278

1279
Xiangxing 1278–1279

Tidslinje[rediger | rediger kilde]

Tidslinje over Songdynastiets keisere der regjeringstiden for Nordlige Song (960-1127) vises med rødt og regjeringstid for Sørlige Song (1127-1279) vises med grønt). Keiserens hele livstid visualiseres med gult. De vertikale linjene markerer dynastiets begynnelse (960) og slutt (1279), og også overgangen mellom Nodlige og Sørlige Song (1127).[2][4]

Stamtre[rediger | rediger kilde]

Stamtre over Songdynastiets keisere. Årstallene under navnene er regjeringstiden. Røde ruter symboliserer keisere under Nordlige Song (960-1127). Grønne ruter symboliserer keisere under Sørlige Song (1127-1279). Streket linje symboliserer adopsjon.[5][6][7]

Zhao Hongyin
posthumt keiser Xuanzu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 Taizu
Song Taizu.jpg
960-976
 
 
 
 
 
#2 Taizong
Song Taizong.jpg
976-997
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zhao Dezhao
 
Zhao Defang
 
#3 Zhenzong
Zhenzong.jpg
997-1122
 
Zhao Yuanfen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zhao Weiji
 
Zhao Weixian
 
#4 Renzong
Renzong.jpg
1122-1163
 
Zhao Yunrang
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zhao Soudu
 
Zhao Congyu
 
 
 
#5 Yingzong (adoptert)
Chiping.jpg
1063-1067
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zhao Shikho
 
Zhao Shijiang
 
 
 
#6 Shenzong
Shenzong of Song.jpg
1067-1085
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zhao Lingjia
 
Zhao Linghua
 
#7 Zhezong
Emperor Zhezong of Song.jpg
1085-1100
 
#8 Huizong
Songhuizong 10.jpg]
1100-1125
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zhao Zishii
 
Zhao Zichengi
 
#9 Qinzong
Songqinzong Chinghong.jpg
1125-1126
 
#10 Gaozong
Gaozong Of Song.jpg
1127-1162
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zhao Bowu
 
#11 Xiaozong (adoptert)
Xiaozong.jpg
1162-1189
 
 
 
 
 
 
 
 
Zhao Shiyi
 
#12 Guangzong
Guangzong.jpg
1190-1194
 
 
 
 
 
 
 
 
Zhao Xilu
 
#13 Ningzong
Songlinzong.jpg
1194-1224
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zhao Yürüi
 
#14 Lizong (adoptert)
Songlizong.jpg
1224-1264
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#15 Duzong (adoptert)[8]
Duzong.jpg
1264–1274
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#16 Gongdi
Song Gongdi.jpg
1274-1276
 
#17 Duanzong
Song Duanzong.jpg
1276-1278
 
#18 Zhao Bing
Zhaori.jpg
1278-1279

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g h «Chinese History - Rulers of the Song Dynasty 宋 (960-1279)». CHINAKNOWLEDGE - a universal guide for China studies (engelsk). Arkivert fra originalen 21. september 2015. Besøkt 5. desember 2015. 
  2. ^ a b c Imperial mausoleums of China (svensk). China National Art Photograph Publishing House. 2006. s. 83. ISBN 7-80069-732-0. 
  3. ^ Imperial China 900-1800 (engelsk). Harvard University Press. 2003. s. 291. ISBN 0674012127. 
  4. ^ a b c «南宋皇帝,南宋皇帝列表,南宋历代皇帝资料介绍». 古典文学网 (kinesisk). Arkivert fra originalen 8. desember 2015. Besøkt 5. desember 2015. 
  5. ^ a b c Imperial China 900-1800 (engelsk). Harvard University Press. 2003. s. 309. ISBN 0674012127. 
  6. ^ Kinas historia (svensk). Historiska media. 2012. s. 136. ISBN 978-91-87031-24-3. 
  7. ^ Imperial China 900-1800 (engelsk). Harvard University Press. 2003. s. 105. ISBN 0674012127. 
  8. ^ «The Mongol Siege of Xiangyang and Fan-ch’eng and the Song military». De Re Military, THE SOCIETY FOR MEDIEVAL MILITARY HISTORY (engelsk). Arkivert fra originalen 8. desember 2015. Besøkt 6. desember 2015. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Imperial mausoleums of China (svensk). China National Art Photograph Publishing House. 2006. ISBN 7-80069-732-0. 
  • Kinas historia (svenska). Historiska media. 2012. ISBN 978-91-87031-24-3. 
  • Imperial China 900-1800 (engelsk). Harvard University Press. 2003. ISBN 0674012127. 
  • Bielenstein, Hans (1980). The Bureaucracy of Han Times. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-521-22510-8. 
  • Bo Yang (1977). Timeline of Chinese History. Taipei: Sing-Kuang Book Company Ltd. 
  • Bol, Peter K. (2001). «Whither the Emperor? Emperor Huizong, the New Policies, and the Tang-Song Transition». Journal of Song and Yuan Studies. 31: 103–134. JSTOR 23496091. 
  • Coblin, W. South (2002). «Migration History and Dialect Development in the Lower Yangtze Watershed». Bulletin of the School of Oriental and African Studies. 65 (3): 529–543. JSTOR 4146032. doi:10.1017/S0041977X02000320. 
  • de Crespigny, Rafe (2007). A Biographical Dictionary of Later Han to the Three Kingdoms. Leiden: Koninklijke Brill. ISBN 90-04-15605-4. 
  • Ebrey, Patricia Buckley (1999). The Cambridge Illustrated History of China (paperback). Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-521-66991-X. 
  • Ebrey, Patricia; Walthall, Anne; Palais, James (2006). East Asia: A Cultural, Social, and Political History. Boston: Houghton Mifflin Company. ISBN 0-618-13384-4. 
  • Gernet, Jacques (1962). Daily Life in China on the Eve of the Mongol Invasion, 1250–1276. Stanford: Stanford University Press. ISBN 0-8047-0720-0. 
  • Grant, Reg (2010). Battle at Sea: 3000 years of naval warfare. London: Dorling Kindersley. ISBN 978-0756639730. 
  • Hartwell, Robert M. (1982). «Demographic, Political, and Social Transformations of China, 750–1550». Harvard Journal of Asiatic Studies. 42 (2): 365–442. JSTOR 2718941. 
  • Hennessey, William O. (juli 1984). «Classical Sources and Vernacular Resources in "Xuanhe Yishi": The Presence of Priority and the Priority of Presence». Chinese Literature: Essays, Articles, Reviews. CLEAR. 6 (1/2): 33–52. JSTOR 823445. 
  • Hucker, Charles O. (1975). China's Imperial Past: An Introduction to Chinese History and Culture. Stanford: Stanford University Press. ISBN 0-8047-0887-8. 
  • Hymes, Robert P. (1986). Statesmen and Gentlemen: The Elite of Fu-Chou, Chiang-Hsi, in Northern and Southern Sung. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-521-30631-0. 
  • Mostern, Ruth (2008). «From Battlefields to Counties: War, Border, and State Power in Southern Song Huainan». Battlefronts Real and Imagined: War, Border, and Identity in the Chinese Middle Period. New York: Palgrave MacMillan. s. 227–252. ISBN 978-1-4039-6084-9. 
  • Mote, Frederick W. (1999). Imperial China: 900–1800. Cambridge: Harvard University Press. ISBN 0-674-01212-7. 
  • Needham, Joseph (1972). Science and Civilization in China: Volume 1, Introductory Orientations. London: Syndics of the Cambridge University Press. ISBN 0-521-05799-X. 
  • Rossabi, Morris (1988). Khubilai Khan: His Life and Times. Berkeley, Los Angeles, London: University of California Press. ISBN 0520067401. 
  • Tillman, Hoyt C.; West, Stephen H. (1995). China Under Jurchen Rule: Essays on Chin Intellectual and Cultural History. Albany: State University of New York Press. ISBN 0-7914-2273-9. 
  • Walton, Linda (1999). Academies and Society in Southern Sung China. Honolulu: University of Hawaii Press. ISBN 0824819624. JSTOR 3558593. 
  • Wang, Yu-ch'uan (juni 1949). «An Outline of The Central Government of The Former Han Dynasty». Harvard Journal of Asiatic Studies. 12 (1/2): 134–187. JSTOR 2718206. 
  • Wilkinson, Endymion (1998). Chinese History: A Manual. Cambridge and London: Harvard University Asia Center of the Harvard University Press. ISBN 0-674-12378-6. 
  • Yuan, Zheng (sommeren 1994). «Local Government Schools in Sung China: A Reassessment». History of Education Quarterly. 34 (2): 193–213. JSTOR 369121. 

Oversatt[rediger | rediger kilde]

  • Siden er adaptert fra svensk wikipedia (februar 2018)