Kedleston Hall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kedleston Hall
Kedleston Hall 20080730-03.jpg
Den 107 meter lange fronten mot nord
Beliggenhet
NavnKedleston Hall
AdresseKedleston, Derbyshire
Historiske fakta
FormålHerregård
EierNational Trust
ArkitektJames Paine
Matthew Brettingham
Robert Adam
StilretningNyklassisisme
Ferdigstilt1759
Bygningsdata
HøydeKuppel: 18,6 meter med glass-oculus
Etasjer3
Posisjon
Commons-logo.svg
 Kedleston Hall på Commons

Kedleston Hall er en engelsk herregård i Kedleston, Derbyshire, omtrent 6,5 kilometer nordvest for Derby, og er familiesetet til Curzon-familien, og er bygget på det stedet hans familie, av normannisk opphav og navnet stammer fra Notre-Dame-de-Courson i departementet Calvados i den franske regionen Normandie. Eiendommen eies dag av National Trust.

Robert Adam tegnet blant annet den sørlige fronten, basert på Konstantinbuen i Roma

Curzon-familien har hatt et gods i Kedleston siden minst 1297 og har bodd i direkte nedstamming enten like ved eller på samme sted hvor dagens hovedhus står. Dagens hus ble bygget av sir Nathaniel Curzon (senere 1. baron Scarsdale) i 1759.

Bygningsanlegget ble tegnet av arkitektene James Paine og Matthew Brettingham og var løslig basert på originale tegninger av Andrea Palladio for bygget Villa Mocenigo som aldri ble realisert. En på den tid relativt ukjent arkitekt, skotten Robert Adam tegnet noen av templene i hagen for å forlenge landskapet i parken. Curzon ble så imponert av dette at Adam ble satt til å lede byggingen av hovedhuset og ferdigstille tegningene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]