KdS Bergen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

KdS Bergen, forkortet for Kommandeur der Sipo und SD Bergen, var en enhet av det tyske sikkerhetspolitiet og SD (Sicherheitspolizei und Sicherheitsdienst) som opererte under andre verdenskrig fra 1940 til 1945. Dets hovedområde omfattet Hordaland og Sogn og Fjordane, med lokale tjenestesteder spredt i regionen.[1]I tillegg var det KdS-avdelinger i byene Stavanger, Trondheim og Tromsø, hver ledet av en Kommandeur der Sipo und SD (tjenestestedets navn), forkortet KdS (tjenestested).

Sipo-distriktet i Bergen hadde ansvaret for å overvåke og kontrollere området, spesielt med tanke på aktiviteter knyttet til flyktninger, agenter, og spionsendere som opererte langs vestlandskysten. Produksjonen av aluminium i Årdal førte også til økt fokus på utenlandske arbeidere og krigsfanger i området.[1]

Ledelse[rediger | rediger kilde]

Kommandører:[1]

  1. Gerhard Friedrich Flesch (april 1940 – høsten 1941)
  2. Hans Wilhelm Blomberg (oktober 1941 – våren 1944)
  3. Ernst Weimann (våren 1944 – kapitulasjonen)

Gestapo[rediger | rediger kilde]

Gestapo hadde sitt hovedkvarter i Veiten 3, en betydelig murbygning i Bergen. Under andre verdenskrig var dette stedet beryktet som et tortursenter, og flere fanger begikk selvmord der.[1] Ledere inkluderte Hans Hartung, Georg Müller og Walter Küper.

Lokale tjenestesteder (Aussendienststellen)[rediger | rediger kilde]

KdS Bergen hadde lokale tjenestesteder i byer som Odda, Høyanger, Årdalstangen og Florø.[1] Disse tjenestestedene var ansvarlige for å implementere den tyske okkupasjonskontrollen og forfølge eventuelle anti-nazistiske eller motstandsaktiviteter i deres respektive områder.

Ledere av Aussendienststellen:

  • Odda: Sebastian Vogl
  • Høyanger: Helmut Klotzer
  • Årdalstangen: Berbert Beier
  • Florø: Helmut Holtzer

KdS Bergen spilte en betydelig rolle i den tyske okkupasjonen av Vestlandsregionen under andre verdenskrig. Etter krigen ble flere av lederne stilt for retten for krigsforbrytelser, og deres handlinger ble grundig etterforsket.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e Nøkleby, Berit (2003). Gestapo : tysk politi i Norge 1940-45. Aschehoug. ISBN 8203227880.