Katharine Carl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Katharine Carl
Katharine Carl.jpg
Født1865
New Orleans
Død1938
New York
Beskjeftigelse Maler
Nasjonalitet USA

Katharine Augusta Carl (født 17. februar 1865 i New Orleans i USA, død 7. september 1938 i New York) (også skrevet Katherine Carl)[1] var en amerikansk malerinne og forfatter som tilbragte ni måneder i Kina i 1903 og malte portretter av enkekeiserinne Cixi.

Etter hjemkomsten til USA publiserte hun en mok om sine opplevelser: With the Empress Dowager.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Katharine Augusta Carl var datter av Francis Augustus Carl, Ph.D., LL.D. og Mary Breadon Carl.[2] Hun hadde en bror ved navn Francis A. Carl.

Hun tok graden Master of Arts fra Tennessee State Female College i 1882. Hun studerte kunst under Gustave-Claude-Etienne Courtois og William-Adolphe Bouguereau i Paris, og utstilte så sine arbeider på salongene i Paris.[2]

Reise til Kina[rediger | rediger kilde]

Katharine Carl fikk sommeren 1903 i oppdrag å male et portrett av enkekeiserinne Cixi for den kinesiske delen av Louisiana Purchase Exposition - en utstilling i St. Louis i 1904. Hun tilbragte i alt ni måneder i Kina og malte fire portretter av Cixi, og tegnet , da og etterpå, en rekke skisser av livet i palassene. Hun var den eneste utlending som bodde inne i det kinesiske hoffområde under dets senere år, skriver hun i sin bok som ble utgitt i 1906.

Katharine Carl var søster av Francis A. Carl, som arbeidet for Robert Hart ved Det kinesiske maritime tollvesen. Hun dediserte sin bok til Hart. Mens hun var i Beijing ble hun venn med Sarah Pike Conger, hustru til den amerikanske ambassadør Edwin H. Conger og en beundrer av enkekeiserinnen. Katharine Carl var også selv svært imponert Cixi, og hun på sin side gav henne en kinesisk orden og 1500 guineas for sin innsats.

Med enkekeiserinnen[rediger | rediger kilde]

Et av Katharine Carls malerier av enkekeiserinne Cixi

Katharine Carls bok With the Empress Dowager gir et unikt og tett innblikk i ekekeiserinnens personlighet og virke. En av grunnene til at boken ble til, fremgår av forordet - «After I returned to America, I was constantly seeing in the newspapers (and hearing of) statements ascribed to me which I never made.» Disse falske påstandene var for det meste i Cixis disfavør, og Katharine Carl ikke bare avsannet at hun hadde sagt noe slikt, men gjorde sitt beste for å vise at Cixi var helt annerledes enn det negative bilde som var i ferd med å festne seg.

Boken[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Forbidden City by Muriel Molland Jernigan, New York, Crown Publishers [1954]
  • Book Review of With the Empress Dowager Of China by Katharine Augusta Carl, by Lolan Wang Grady, Association of Universities and Colleges of Canada, Ottawa.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]