Robert Hart

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Robert Hart
Sir Robert Hart, Baronet.jpg
Født20. februar 1835
Portadown
Død20. september 1911 (76 år)
Utdannet ved Queen's College, Taunton
Beskjeftigelse Diplomat
Nasjonalitet Det forente kongerike Storbritannia og Irland
Utmerkelser Storkorsridder av Sankt Mikaels og Sankt Georgs orden, storkorsridder av Italias kroneorden

"Chinese Customs"
Hart karikert i Vanity Fair, 27. desember 1894

Sir Robert Hart (født 20. februar 1835 i Portadown i Armagh, død 20. september 1911) var en ledende britisk embedsmann i den kinesiske administrasjons tjeneste. Dom generalinspektør for Det keiserlige maritime tollvesen bldro han sterkt til den kinesiske stats modernisering.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Robert Hart ble født i en metodistisk familie i Ulster,[1] i 1835. Hans far, Henry Hart (1806–1875), arbeidet i distilleriene, og giftet seg med en bondedatter, Ann Edgar, i 1834. Robert Hart ble utdannet ved en wesleyansk skole i Taunton i Somerset, deretter ved Wesley Connexional School i Dublin, og så fra 15-årsalderen ved Queen’s University i Belfast, hvorfra han tok slutteksamen i 1853. Ette sin pensjonering ble han pro-kansler ved Queen's University.[2][3]

Virke i Kina[rediger | rediger kilde]

I 1854 ble han ansatt som tolkeelev ved det britiske visekonsulat i Ningbo. Han tjenestegjorde i 1858 som sekretær hos den fransk-engelske kommisjon som under okkupasjonen av Guangzhou utøvde styringsmyndighet der.

I 1859 ble han med i det nyorganiserte keiserlige tollvesen, og ble dets generalinspektør og sjef i 1863. Under Harts ledelse ekspanderte dette vesenet sterkt, og sjøtollinntektene ble det kinesiske statsverks sikreste innkomstkilde. Han virket også for å spre kunnskap om den vestlige verden i Kina.

Hart var i en lang periode under Qing-dynastiet den eneste vesterlending som innehadde en ledende embedspost i den kinesiske hovedstad, en stilling som gav ham daglig tilgang til de ledende embedsmenn i Storrådet og i utenriksbyrået Zongli Yamen, blant annet den innflytelsesrike Prins Gong.

Det diplomatiske korps i Beijing benyttet ham ofte som rådgiver om kinesiske forhold. Selv har han gitt uttrykk for sine innsikter bl.a. i sin bok These from the land of Sinim.

Hart ble i 1896 generalinspektør for hele det kinesiske tollvesen (også innenlandstollen) og for postvesenet. Under bokseropprøret deltok han aktivt i forsvaret av legasjonsområdet i Beijing, og under opprøret ble hans hjem brent ned. Etter opprøret fikk han i 1901 i oppdrag å organisere tollvesenet i de nye traktathavnene.

I 1908 dro Hart på permisjon til Storbritannia; tanken var å vendte tilbake til Kina. Men han døde i England i 1911.

Verk[rediger | rediger kilde]

  • Robert Hart: These from the Land of Sinim: Essays on the Chinese Question, Chapman & Hall, 1901

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Alfred James Broomhall: Hudson Taylor & China’s Open Century Volume Three: If I Had a Thousand Lives; Hodder and Stoughton and Overseas Missionary Fellowship, 1982.
  • S F Wright: Hart and the Chinese Customs, William Mullen and Son for Queen's University, Belfast.
  • Jonathan D. Spence: Western Advisers in China, 1620-1960, Harmondsworth and New York: Penguin Books, 1980.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]