Robert Hart

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Robert Hart, 1897
"Chinese Customs"
Hart karikert i Vanity Fair, 27. desember 1894

Sir Robert Hart (født 20. februar 1835 i Portadown i Armagh, død 20. september 1911) var en ledende britisk embedsmann i den kinesiske administrasjons tjeneste. Dom generalinspektør for Det keiserlige maritime tollvesen bldro han sterkt til den kinesiske stats modernisering.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Robert Hart ble født i en metodistisk familie i Ulster,[1] i 1835. Hans far, Henry Hart (1806–1875), arbeidet i distilleriene, og giftet seg med en bondedatter, Ann Edgar, i 1834. Robert Hart ble utdannet ved en wesleyansk skole i Taunton i Somerset, deretter ved Wesley Connexional School i Dublin, og så fra 15-årsalderen ved Queen’s University i Belfast, hvorfra han tok slutteksamen i 1853. Ette sin pensjonering ble han pro-kansler ved Queen's University.[2][3]

Virke i Kina[rediger | rediger kilde]

I 1854 ble han ansatt som tolkeelev ved det britiske visekonsulat i Ningbo. Han tjenestegjorde i 1858 som sekretær hos den fransk-engelske kommisjon som under okkupasjonen av Guangzhou utøvde styringsmyndighet der.

I 1859 ble han med i det nyorganiserte keiserlige tollvesen, og ble dets generalinspektør og sjef i 1863. Under Harts ledelse ekspanderte dette vesenet sterkt, og sjøtollinntektene ble det kinesiske statsverks sikreste innkomstkilde. Han virket også for å spre kunnskap om den vestlige verden i Kina.

Hart var i en lang periode under Qing-dynastiet den eneste vesterlending som innehadde en ledende embedspost i den kinesiske hovedstad, en stilling som gav ham daglig tilgang til de ledende embedsmenn i Storrådet og i utenriksbyrået Zongli Yamen, blant annet den innflytelsesrike Prins Gong.

Det diplomatiske korps i Beijing benyttet ham ofte som rådgiver om kinesiske forhold. Selv har han gitt uttrykk for sine innsikter bl.a. i sin bok These from the land of Sinim.

Hart ble i 1896 generalinspektør for hele det kinesiske tollvesen (også innenlandstollen) og for postvesenet. Under bokseropprøret deltok han aktivt i forsvaret av legasjonsområdet i Beijing, og under opprøret ble hans hjem brent ned. Etter opprøret fikk han i 1901 i oppdrag å organisere tollvesenet i de nye traktathavnene.

I 1908 dro Hart på permisjon til Storbritannia; tanken var å vendte tilbake til Kina. Men han døde i England i 1911.

Verk[rediger | rediger kilde]

  • Robert Hart: These from the Land of Sinim: Essays on the Chinese Question, Chapman & Hall, 1901

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Alfred James Broomhall: Hudson Taylor & China’s Open Century Volume Three: If I Had a Thousand Lives; Hodder and Stoughton and Overseas Missionary Fellowship, 1982.
  • S F Wright: Hart and the Chinese Customs, William Mullen and Son for Queen's University, Belfast.
  • Jonathan D. Spence: Western Advisers in China, 1620-1960, Harmondsworth and New York: Penguin Books, 1980.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]