Det kinesiske maritime tollvesen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tollhuset i Shanghai (1927)

Det kinesiske maritime tollvesen (kinesisk: 中国海关总税务司; før 1912: Det keiserlige maritime tollvesen, 大清皇家海关总税务司) var et kinesisk regjeringsorgan for skatteinnkreving og informasjonsinnhentelse. Det ble opprettet i 1854 og bestod som en enhet til 1949 da det fortsatte videre i hver sin versjon i både Republikken Kina (på Taiwan) og i Folkerepublikken Kina.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Tollhuset i Kanton bygd i 1914, det eldste gjenstående i Kina
Det historiske tollhuset i Hankou (Wuhan)

På de høyere nivåer var tollvesenet stort sett ledet av utlendinger, skjønt det var den kinesiske regjering som var overordnet instans. Tollvesenet kom i stand idet utenlandske konsuler i Shanghai etablerte vesenet i 1854 for å innkreve de maritime handelsavgifter som de kinesiske myndigheter ikke hadde klart å innkreve på grunn av Taipingopprøret. Organisasjonen ble elevert til regjeringsorgan i 1859. Dets oppgaver vokste raskt til også å omfatte innenlands skatteinnkreving, postvesen, havne- og elvevesen, fyrvesen, værmelding og anti-smugler-tiltak. Tollvesenet kartla og politibevoktet den kinesiske kyst og Yangtzeelven. Den bedrev låneforhandlinger, valutareform og økonomisk og finansiell styring. Det publiserte månedlige handelsoversikter, en regulær serie navigasjonshjelpemidler, og rapporter om været og medisinske anliggender. Det representerte også Kina på over tyve verdensutstillinger, drev flere utdannelsesinstitusjoner og utførte enkelte diplomatiske ærender.

Briter dominerte tollvesenets utenlandske stab, men blant de ansatte var det også en god del tyskere, amerikanere, franskmenn og – etterhvert – japanere. En nordmann var også høyt oppe i systemet: Johan Wilhelm Normann Munthe. Kinesere begynte å bli forfremmet til ledende stillinger fra og med 1929.

Generalinspektører[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Donna Brunero: Britain's Imperial Cornerstone in China: The Chinese Maritime Customs Service, 1854-1949. Routledge, 2006.
  • John K. Fairbank: Trade and Diplomacy on the China Coast: The Opening of the Treaty Ports, 1842-1854. 2 bind. Cambridge, MA: Harvard University Press, 1953.
  • Johanne Huitfeldt: General Munthe: eventyrer og kunstsamler i det gamle Kina. Huitfeldt, 1990 ISBN 82-7003-096-1
  • Stanley Fowler Wright: Hart and the Chinese Customs. Belfast: published by William Mullen and Son for Queen's University, Belfast, 1950.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]