Kategoridiskusjon:Fagforbund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Her har vi definert "fagforbund" som «Et fagforbund er en betegnelse på en sammenslutning av fagforeninger innenfor en yrkesgruppe.». Betyr det at forbund er nasjonale, mens foreninger er lokale? Eller blander vi sammen med det som innenfor arbeidslivet kalles en hovedsammenslutning? Jeg mener at fagforbund og fagforening er nærsynonyme begrep som brukes om hverandre; vi bør derfor kanskje avklare hvilket av begrepene vi skal bruke, og deretter fase ut det andre. --MHaugen 22. nov 2006 kl. 09:47 (CET)

Om jeg har skjønt ting riktig: Fagforbundet er et fagforbund, som igjen er medlem av hovesdsammenslutningen LO. Så det er tre nivåer her. Se også feks http://www.fagforbundet.no/Modules/KB_Publish/ShowPage_WYSIWYG.asp?PageID=1872. ZorroIII 22. nov 2006 kl. 10:10 (CET)
JO, forsåvidt. Men dersom det stemmer, så er mange av artiklene i Kategori:Norske fagforeninger feilplassert. Og uansett så er skillet mellom forbund og landsdekkende forening som den overstående lenka definerer, en forholdsvis ny nyansering, som skyldes foreningsfusjoner, hovedsaklig innad i LO. --MHaugen 22. nov 2006 kl. 10:17 (CET)
Jeg er uenig i at dette er et nytt fenomen, men har ikke noe å belegge uenigheten med foreløpig. Jeg får vel lete fram Tillitsmannen etter arbeidstid i dag... ZorroIII 22. nov 2006 kl. 10:20 (CET)
Trenger ikke å konsultere landsfaderen når du har meg her, vettu. som LO-pamp kan jeg bekrefte at en fagforening er en sammenslutning av mennesker som jobber med det samme i samme område eller jobber med ulike ting i samme virksomhet, et fagforbund er en sammenslutning av slike fagforeninger, og en hovedsammenslutning er en sammenslutning av fagforbund. De hovedsammenslutningene vi har i Norge pr. i dag er LO, YS, Unio og Akademikerne. I tillegg fungerer fagforbundet NITO som en hovedsammenslutning i tariffspørsmål. bombadil 22. nov 2006 kl. 11:18 (CET)
Takk til Bombadil for oppsummerende klargjøring. Men hvordan skal vi gripe dette an kategorimessig? Det er en god del inkonsekvens her nå. Jeg tror ikke vi trenger å lage en egen kategori for hovedsammenslutninger, men skal vi virkelig ha delte kategorier for forbund og foreninger? --MHaugen 22. nov 2006 kl. 14:24 (CET)
Se Bombadil. LO-folka pleier å vite hva de snakker om. Jeg tillot meg å legge inn en ny kategori for å skille mellom fagforbund og fagforeninger, ettersom noe av det jeg jobber med nå er å få lagt inn fagforbundene knyttet til de største hovesdsammenslutningene (LO, YS mv), og mente det var galt å legge de i en kategori het fagforeninger. I Kategori:Norske fagforeninger er det derfor en del feilplasseringer (det var flere i går), i realiteten mange interesseorganisasjoner som ikke forhandler på vegne av sine medlemmer (og som dermed ikke blir en fagforening). Jeg flyttet de mest åpenbare fagforbundene til den nye Kategori:Norske fagforbund i går. Kan være at jeg ikke har klart å plassere kategoriene i riktig rekkefølge. Det kan noen se på med nye øyne. Resten i Kategori:Norske fagforeninger kommer jeg til å se på (om ikke andre gjør det). --Frodese 22. nov 2006 kl. 14:29 (CET)
Tror forøvrig vi ikke trenger ny kategori for hovedsammenslutninger. --Frodese 22. nov 2006 kl. 14:39 (CET)