Kategoridiskusjon:Bombeanslag i Norge

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Det er en liste over bombeanslag så langt funnet i nyhetsmedier (bøker):

  • Det hendte 82:

1) s. 115: Stortingsrepresentant Anne-Lise Bakken, Arbeiderpartiet, mistet sin bil parkert på Løvebakken under en eksplosjon natt til 2. mai 1982. Det var en bombe som sprengt bilen i luften og blåst inn flere vinduer i stortingsbygningen, en stortingsbetjent ble skadd av glassplinter og det kraftige lufttrykket. Det var flere liknende aksjoner før bileksplosjonen på Løvebakken.

2) s. 122: Et sprengstofflager tilhørende Oslo Pukkverk ble sprengt natt til 6. mai 1982, det var omkring 1500 kilo dynamitt som gikk i luften ved Ammerud, Oslo. To yngre menn, en 20 år gammel Oslo-gutt og en to år yngre kamerat ble arrestert for å ha arrangert sprengningen som etterlatt seg et stort krater, knust over 2000 vindusruter og ramponert flere leiligheter. Rent flaks forhindret skader på mennesker i den kraftigste eksplosjonen siden krigen.

3) Bombeattentatet på Oslo S den 2. juli 1982 i trafikkhallen, 1 død og 11 skadet.

  • Det hendte 83:

1) s. 296: «Achilles-saken», en sabotasjeplan ble avslørt av overvåkingspolitiet som den 15. desember etter fire års etterforskning oppdaget en terroristorganisasjon kalt «Achilles», som hadde etterlatt seg konkrete planer mot 35 kraftanlegg i Norge i en oppbevaringsboks ved Østbanestasjonen i Oslo. Enkelte spor pekte i retning av Vest-Tyskland, det var funnet et eksemplar av avisen Frankfurter Allegemine fra 9. januar 1979, og et brev på engelsk hadde tysk opprinnelse.

2) s. 297: Dagbladets sjefredaktør Jahn Otto Johansen som hadde skrevet flere kritiske artikler om den kroatiske Ustasja terroristorganisasjonen som hadde gjennomført en rekke terroraksjoner, mottok attentattrusler i desember 1983. Johansen og hans familie fikk beskyttelse fra overvåkingspolitiet i flere uker.

  • Det hendte 79:

s. 110-111 og s. 154: En meget dramatisk 1. mai av de sjeldne ble kronet med en terroraksjon mot et 1. mai-tog i Oslo. En liten boks med en rykende lunte ble kastet mot Faglig 1. maifronts tog i sentrum, ordensvakt Ulf Andersen som trodde det var en røykbombe, grep gjenstanden da den eksploderte. Andersen ble lemlestet. Den nitten år gamle befalseleven Petter Christian Kyvik fra Oslo ble arrestert i sin forlegning på Heistadmoen den 3. mai av politiet. Men det er ikke det eneste bombeanslaget i den blodige 1. mai, under de alvorlige opptøyene natt til 1. mai ble en liten dynamittbombe utløst på Kongeterrassen, og tre menn ble skadet- hvorav to politimenn (lettere). Nynazistene ble anklaget for volden, Kyvik var medlem av Norsk Front, som var fanatisk motstander av AKP.

  • Det hendte 85:

s. 143: Ahmadiyya-moskeen på Frogner i Oslo litt etter midnatt natten til 14. juni 1985 ble sprengt av en tidsinnstilt bombe plantet av en 19-åring som tilhørte det nynazistiske miljøet i Oslo. Etterforskningen førte til opprulling av flere kriminelle ugjerninger, blant annet «joggeranene» i Oslo-området. Bare tilfeldigheter avverget dødsfall i menigheten på tretti personer som skulle ha et måltid i moskeen. Politiet mente det var benyttet flere kilo dynamitt