Karsten Ekorness

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Karsten Ekorness
Født17. mai 1917
Død2. mai 2012 (94 år)
Beskjeftigelse Sanger, musiker, dirigent
Nasjonalitet Norge
Utmerkelse Kongens fortjenstmedalje

Karsten Olav Ekorness (født 17. mai 1917, død 2. mai 2012 i Oslo) var en norsk sanger, musikkpedagog, organist, dirigent og skribent. Ekorness ble tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull, i 1986, for sin innsats for musikklivet i menigheten Filadelfia. Han var også tilknyttet Musikkonservatoriet i Oslo som vokalpedagog og senere til Norges musikkhøgskole som amanuensis i sang. Han deltok på flere grammofonplateinnspillinger og var aktiv som sanger nesten helt til det siste. Ekorness døde den 2. mai 2012 og ble begravet fra Ullern kirke, den 15. mai 2012.[1]

Solist[rediger | rediger kilde]

Thomas Ball Barratts 75-årsdag debuterte Karsten Ekorness som solist i menigheten, og det var Barratt som akkompagnerte på piano. Sangen var Klippe du som brast for meg. Barratt og Ekorness fikk noen fine år sammen i Filadelfia. Siste gang Barratt sang en solosang i menigheten (Filadelfia Oslo) var første søndag i 1940. Rollene var byttet, Barratt sang og Ekorness akkompagnerte på piano.[2] Teksten i sangen ble profetisk … Jeg kommer, jeg kommer, for mitt hode bøyes ned, jeg hører stemmer kaller meg til himlens fred. Barratt døde noen uker senere.

Fra 1955 til 1964 var Ekorness knyttet til NRK som sanger i Andaktskvartetten og NRKs kammerkor, og fra 1955 var han leder av IBRA radio, Norge.[3]

Som solist har Ekorness deltatt på mange grammofonplateinnspillinger. Han var aktiv som sanger hele sitt liv, bortsett fra de aller siste årene.

Filadelfiakoret[rediger | rediger kilde]

I 1934 ble Ekorness medlem i pinsemenigheten Filadelfia Oslo, og medlem i Filadelfiakoret fra 1935. Med sitt musikalske talent ble han snart leder av Filadelfiakoret, noe han fortsatte med i 47 år, helt til 1986. Koret ble startet av Thomas Ball Barratt i 1932. Ekorness og Barratt hadde et nært samarbeid om menighetens musikkliv. Barratt var en musikalsk person og har betydde mye for sang og musikklivet, ikke bare i menigheten, men innen hele den nordiske pinsebevegelsen.

Musikeren, oratoriesangeren og pedagogen[rediger | rediger kilde]

Ekorness var organist og har tjenestegjort i en rekke sammenhenger i og utenfor menighetslivet. Som oratoriesanger var han en av Norges mest benyttede i Johann Sebastian Bachs pasjoner, Georg Friedrich Händels oratorier og verk av Joseph Haydn og Wolfgang Amadeus Mozart med flere. Også i det lille format har han sunget hundrevis av sanger og arier, salmer og åndelige sanger. Som vokalpedagog var han knyttet til Musikkonservatoriet i Oslo og senere til Norges musikkhøgskole som amanuensis i sang. Som solist ved bisettelser og begravelser i Oslo og omegn har han opptrådt tusenvis av ganger, og han formidlet og koordinerte i flere tiår solosang for en rekke norske begravelsesbyråer.

Forfatteren[rediger | rediger kilde]

Ekorness har i en årrekke skrevet korte eller lengre stykker i kristne blad. Særlig i Korsets Seier har han hatt mange bidrag. En av hans andaktsserier hadde navnet Det lune hjørnet.

Bokutgivelser:

Priser[rediger | rediger kilde]

Ekorness fikk Kongens fortjenstmedalje i gull, i 1986, for sin innsats for musikklivet i Filadelfia.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Ekorness, Karsten. 2006. Mitt møte med T.B.B. Korsets Seier, 3. februar 2006. side 9.
  • Gjerlaug, Lars Christian. 2006. En sindig og mild opprører. Korsets Seier, 29. september 2006. side 12-13.
  • Gustavsen, Anne. 2012. Karsten Ekorness' sangreise er over. Korsets Seier, 11. mai 2012. side 8-9.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gustavsen, A. 2012
  2. ^ Ekorness, K. 2006.
  3. ^ Omtale ved 90-årsdagen i Aftenposten Kultur 16. mai 2007 side 13.