Karlovy Vary internasjonale filmfestival

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Blue carpet» under den 41. Karlovy Vary International Film Festival
Den røde løper under den 46. festivalen

Karlovy Vary filmfestival (Karlovy Vary International Film Festival, ofte forkortet: KVIFF) er en filmfestival som avholdes i juli hvert år i Karlovy Vary i Tsjekkia. Den ble arrangert for første gang i 1946 og er dermed en av de eldste filmfestivalene i verden.

Den har hatt så mye suksess de siste årene, at den nå regnes som den største og viktigste festivalen i Øst- og Sentral-Europa. Den er en såkalt A-festival, på lik linje med filmfestivaler som Cannes, Berlin og Venezia filmfestival.

Festivalen arrangeres i juli hvert år.

Historie[rediger | rediger kilde]

Filmfestivalen i Karlovy Bary er en av verdens eldste filmfestivaler. I premiereåret 1946 ble det også fremvist filmer i Mariánské Lázně (Marienbad). De tre neste årene var hele arrangementet i Mariánské Lázně, men fra 1950 var det utelukkende i Karovy Vary. De første premieringene var i 1948.

Bare to filmfestivaler har lengre historie: filmfestivalen i Venezia og filmfestivalen i Moskva. De var i hang allerede i mellomkrigstiden. Også filmfestivalen i Cannes og filmfestivalen i Locarno kom i gang i 1946, men først noen uker senere enn Karlovy Vary, som åpnet 1. august.

Fra 1958 til 1992 var det bare filmfestivaler annenhvert år – avvekslende med festicalen i Moskva.

Fra 1994 har arrangementsrytmen blitt økt og siden da har filmfestivalen vært årlig. Før dette hadde det tsjekkiske kulturministerium sammen med byen Karlovy Vary og det derværende hotell Pupp opprettet en egen festivalsstiftelse, og engasjert den tsjekkiske skuespiller Jiří Bartoška som festivalens president. En ytterligere ledelsesstyrkelse kom i 1995 da publisisten Eva Zaoralová ble ansatt som programdirektør. Siden da har festivalens betydning ikke minst for sentral- og østeuropeisk film stadig økt.

Blant gjestende stjerner ved festivalen kan nevnes Sharon Stone, Robert Redford, Robert De Niro og Leonardo DiCaprio.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]